Ciclism in Zona de deal

Medias


Lazar Adrian
12-12-2022

Ciclism

V-ați gandit sa faceți un tur prin zona transilvaniei, cu bicicleta? În articolul următor va vom prezinta esența ciclismului în zona de deal și o sa încerc să răspund cat mai punctual la cele mai frecvențe întrebări.

Reading time: 5 Minute

Ciclismul chiar și fără traseu este unul dintre cele mai frumoase moduri de a vizita o zona deluroasa, chiar daca poate fii solicitant fizic pe alocuri, avand o mare libertate de mișcare putem admira peisajele in sau afara localităților. Traseele de ciclism pot fii infinite, dar se împart în 2 mari categorii:

 

Trasee de strada

Acestea sunt plasate pe suprafata asfaltica, adesea pe drumuri publice.

Pentru un asemenea traseu echipamentul necesar variază în funcție de foarte mulți factori, de exemplu dacă știți ca este un traseu lung o sa aveți nevoie sa va impachetati mâncare și apa, dacă vremea pare instabilă este bine sa luati cu dumneavoastra si o pelerina de ploaie sau haine de schimb etc. Bineinteles un kit de depanare și o camera de schimb sunt recomandate de avut în orice moment în care plecați cu bicicleta de casa.

Aceste tipuri de trasee necesita o bicicleta cu rezistența la înaintare cat mai mica, ceea ce inseamna pneuri(anvelope) cât mai fine, fără crestaturi și cât mai înguste pt a nu împiedica înaintarea și pt a nu necesita mai mult efort decat  este necesar.

Pericolele pe care le puteți întâlni pe un traseu de strada sunt în special mașinile și ce trebuie sa aveți în minte cand va aflati cu bicicleta pe orice drum public este ca doar de dumneavoastra depinde sa va protejati, nivelul de pericol din aceste trasee depinde 100% de cât de atent sunteți la drum și la lucrurile din jurul dumneavoastra.

Noi v-am pregatit si un traseu de incercat.

 

Trasee off-road

Acestea sunt de obicei “repreznetate” de poteci, carari si alte drumuri improvizate.

Echipamentul necesar este minim cand vine de echiparea bicicletei adică nu aveți nevoie de cric, lumini, antifurt, sticla de apa atasata de cadru, etc. în schimb aveți nevoie de echipament personal care consta in: haine rezistente sau echipament special pt mountain biking, cască on head sau full face, manusi care acoperă și degetele, cea din urma este un must have.

In acest mediu totusi este recomandat sa aveti un ghidon cat mai lat 60-75cm si pneuri pt rulaj dur, cu creste, pentru aderenta maxima si risc cat mai mic de alunecare.

Pericolele posibile pe aceste trasee sunt mai mari deoarece trebuie sa fii constant atent pe unde mergi, chiar si asa tot poti sa aluneci, sa te lovesti, julesti, sacazi sau sa te impiedici de ceva, de accea recomandăm purtarea de casca si manusi pentru a proteja cat mai bine capul si mâinile.

Pentru traseul off-road va prezentam unul Freestyle dar totusi sigur, traseu, aceste tipuri de trasee sunt cele mai volatile, chiar si dumneavoastra puteti crea unul, daca aveti destula imaginatie, dar trebuie pe langa imaginatie sa aveti foarte multa grija si o atentie sportia cand incercati orice traseu neoficial.

Noi am pregatit pentru dumneavoastra 2 configuratii ale aculuasi traseu, varianta scurta si varianta lunga

 

Turism pe Bicicleta: Biserici Fortificate

Noi am întocmit un traseu care nu doar ca va permite sa aveți o activitate fizica plăcută dar este și un tur al manastirilor si bisericilor fortificate din zona Medias.

Traseul se intinde pe 65 KM si este in proportie de 90% aflat pe drumuri publice, este un traseu de strada, plecarea se face din Medias si deviatii de la traseu sunt reprezentate de 3 apendice care va permit sa vititati monumente pe langa cele alfate direct pe traseu si anume: Atel, Copsa Mare, Alma Vii

Pe parcusul traseului configurat de noi puteti vizita urmatoarele localitati: Medias, Brateiu, Atel, Dupus, Copsa Mare, Biertan, Richis, Alma Vii si Mosna.

Va dorim distractie placuta, fara de evenimente neplacute. 

 

Ghid ciclism zona Medias/ zona deluroasa FAQ

1) De ce pregatire avem nevoie pentru acest tip de trasee?

Aceste trasee necesita un nivel incepator spre mediu de antrenament, cam aceasta este norma cand ne referim la un traseu de ciclism într-o zona de deal. 

2) Ce echipament este necesar pt un traseu în zona de deal?

NU exista un echipament specific obligatoriu, ce putem recomanda este: 

o sticlă de apa de 1-2 litri (după preferință), manusi care acoperă și degetele, casca, un kit pt repararea bicicletei(patent, cheie reglabila, o camera de schimb,  pompa de mana, etc.), geaca de ploaie, etc.

3) De ce bicicleta avem nevoie pt trasee în zona de deal?

În principiu orice bicicleta din gama mountain-bike este suficientă, un lucru important atunci cand vrem parcurgem un traseu de ciclism nu sunt specificațiile bicicletei, ci încrederea pe care o avem în aceasta, cu cat stim sa controlăm mai bine acea bicicleta în particular cu atat scad riscurile de vătămări, aș sugera oricand o bicicleta care va este comode în pofida uneia cu specificatii de top, deși performanțe mai scăzute vor duce la un nivel al efortului mai ridicat, 

4) Care sunt pericolele posibile pe un traseu de deal?

Acestea sunt, în principiu, la fel pe orice fel de traseu și anume, cazaturi, julituri, zgarieturi aceste pericole țin mai mult de competențele fiecăruia și nu de traseu în sine. Totuși traseul amplifica aceste riscuri prin natura lui, pământul este alunecos și asta îi poate lua prin surprindere chiar și pe cei mai competenti dintre noi.

Alte atracții în împrejurimi