Biserica la Richiş

Church in Richiş in Richiş
Church in Richiş in Richiş
Church in Richiş in Richiş
Church in Richiş in Richiş
Church in Richiş in Richiş
Church in Richiş in Richiş

Cheile de boltă

Numeroasele chei de boltă poartă decor bogat din plastic. Schema originală de culori poate fi văzută în multe locuri pe sculptura arhitecturală.

Portalurile

Biserica are trei portaluri, portalul sudic cu arc ascuțit datează din jurul anului 1405. Portalul nordic este profilat spre interior, ceea ce poate însemna că aici a existat o legătură cu o clădire a mănăstirii. Portalul de vest bogat decorat prezintă o Răstignire în înalt relief. În centrul pictării se află o figură parțial existentă a lui Hristos, alături de Maria Magdalena și Ioan, în dreapta doi călăreți cu cai. În zona superioară pot fi văzuți cinci îngeri.

Nișa Sacramentului

Nișa de sacrament din peretele de nord al corului este flancată de stâlpi pătrați sprijiniți pe corbele de frunze. Vârful superior este format dintr-un triunghi ascuțit (în germană: "Wimperg"), încununat de un finiș. În câmpul frontonului se află o reprezentare a unui pelican.

Turnul Porții - Turnul Clopotniței

Se află la 8 m vest de biserică și făcea parte din peretele de inel care înconjura biserica. Pe vechile reprezentări turnul are un crenel. Până la o înălțime de 5 m se pot vedea începuturile zidului de inel demolat.

Altarul baroc

Altarul baroc de astăzi este opera lui Johann Folbarth din Sighisoara și a fost ridicat în 1775. În centru se află o sculptură în lemn a Răstignitului, flancată de Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul.

Orga

Orga pneumatică barocă a fost realizată de Johannes Prause în 1788. În 1792 carcasa a fost pictată și aurită. Orga are un manual și 12 registre.

Zidul de fortificație

Biserica a fost înconjurată de un zid inel oval, din care s-au păstrat resturi la vest, sud și est. În partea de sud-est se află un turn de fortificație cu plan dreptunghiular și acoperiș înclinat înclinat spre interior. Turnul are găuri și portiere decorative turnate.

Istorie

1283 Heinrich de Richiș se numără printre pastorii capitlului din Mediaș, care sunt enumerați nominal cu ocazia acordului cu capitlul din Alba Iulia privind zeciuiala. Aceasta este prima mențiune documentară a Richișului.
1350-1400 Construcția unei bazilici gotice fără turn, cu două coruri laterale.
1451 Anul 1451 poate fi citit pe o cheie de boltă a navei centrale și într-o inscripție deasupra arcului de triumf, documentând astfel finalizarea celei mai importante faze de construcție.
1532 În sat locuiesc 152 de familii
1555 Richiș se numește piață. Are propriul tribunal.
1600 În timpul războiului civil, orașul și parohia au fost incendiate. Biserica fortificată este jefuită.
1644 Incendiu în sat.
1661-1662 Ciuma este răspândită în satul. "Turcii au zăcut pe străzile satului încă 10 săptămâni și chiar în fața vicariatului."
1702 Cea mai mare parte din sat arde.
1900 119 de bărbați și 40 de femele din Richiș trăiesc în America. Alte 4 persoane sunt în Australia.

Alte atracții în împrejurimi