Biserică fortificată Moșna

Fortified church Moşna in Moşna
Fortified church Moşna in Moşna
Fortified church Moşna in Moşna
Fortified church Moşna in Moşna
Fortified church Moşna in Moşna
Fortified church Moşna in Moşna

Altarul

Altarul este o lucrare a lui Josef Csűrös din 1834. În centru se află un tablou care îl înfățișează pe Hristos și pe ucenicii adormiți, flancat de perechi de coloane și statui ale lui Moise și Ioan. În predelă vedem o imagine a Cina cea de Taină. Scena Thomas este descrisă în încoronare. Ea este flancata de doi ingeri.

Amvonul de piatră

Pe cel de-al doilea stâlp de nord se află amvonul de piatră, a cărui parte inferioară a parapetului are o delicată decorație trefoiată. Capacul amvonului a fost realizat în 1703 de Johann Folbarth din Schäßburg. Decorul baroc este format din fâșii curbate, struguri, spice de porumb și știuleți de porumb. Amvonul este încoronat de un arhanghel cu o sabie în flăcări.

Fortificații

Biserica este înconjurată de un inel parțial oval, parțial dreptunghiular, care are un turn de poartă puternic la est. În nord-estul bisericii se află rămășițele unei vechi biserici sau capele construite în zid, care a fost construită probabil la sfârșitul secolului al XIV-lea. Rămășițele ferestrelor cu arc ascuțit pot fi văzute și astăzi. La nord de biserică se află un turn cu plan pătrat. În colțul de nord-vest al zidului circular se află un bastion în fața zidului circular, care este alăturat la sud printr-o secțiune de zid cu deschideri turnate și fante de săgeți. În sudul bisericii se află un alt turn în fața zidului de inel. A fost construită o canisa în fața zidului inelului sudic. Partea mai veche a zidului cortină se află la est și la sud de biserică între capelă, turnul porții și turnul de sud. O pasarelă trece de-a lungul arcurilor rotunde. Secțiunile de zid care mărginesc bastionul de nord-vest prezintă trăsături ale arhitecturii defensive de la începutul secolului al XVI-lea.

Portalul Sacristiei

În cor iese în evidență portalul sacristiei, un portal cu arc în consolă, acoperit cu un arc de chilă care se termină într-un finisaj despicat. Deasupra este o statuie mutilată a lui Hristos Triumfătorul, acoperită de un baldachin.

Istorie

1289 Prima mențiune documentată de Moșna
1350 - 1400 Construcția unei bazilici gotice
1485 Biserica este reconstruită radical de Andreas Lapicida
1495 Moșna primește privilegiul de piață săptămânal și anual
1525 Bolta gotică este finalizată
1532 În Moșna locuiesc 235 de familii
1554 Regele Ferdinand I îi acordă lui Moșna dreptul de a organiza un al doilea târg pe an.
1662 Moșna a suferit mult din cauza războiului civil
1703-1711 Satul are datorii către văduva Elisabeth von Harteneck,probabil din cauza plăților pentru eliberare de către Habsburgi.

Alte atracții în împrejurimi