Biserica fortificată Aţel

Fortified Church Aţel in Ațel
Fortified Church Aţel in Ațel
Fortified Church Aţel in Ațel
Fortified Church Aţel in Ațel
Fortified Church Aţel in Ațel
Fortified Church Aţel in Ațel

Altar baroc

Altarul baroc din 1792 este opera maestrului Johannes Folberth/Sighișoara. Imaginea centrală prezintă Răstignirea, iar în dreapta și în stânga ei sunt sculpturi în lemn ale lui Petru și Pavel, deasupra lor o înviere. Coloane răsucite, cornișele puternice, capitelurile corintice fac parte din vocabularul formal baroc. Rețeaua și înfloriturile decorului lateral prezintă forme rococo.

Cristelnita

În corul bisericii se află o cristelniță gotică cu secțiune transversală octogonală, care amintește de forma finisajelor.

Bănci

Băncile gotice târzii, datate 1516, sunt decorate cu încrustații și ornamente de zurgălăi. Are aceleași modele ca la Biertan și este probabil opera maestrului din Sighișoara Johannes Reichmut.

Sacristie

În sacristie este plasată o piatră funerară cu stemă. În câmpul superior al stemei împărțite transversal, este vizibil o jumătate de leu în poziție verticală, cu o labă ridicată și o limbă atârnând. În labe ține o tulpină de flori cu trei flori. Piatra funerară are o inscripție care spune că Sophia Thorozakaii a murit la vârsta de 35 de ani pe 29 iunie 157x.

Orga

Samuel Mätz din Biertan a construit actuala orgă în 1802.

Clopote

Dintre cele două clopote din secolul al XV-lea, cel mai mare poartă inscripția latină „O rex glorie Jesu Christi veni cum pace”, cel mai mic este decorat cu cinci medalioane cu imagini de sfinți.

Stâlpi

Naosul central are trei stâlpi pătrați. Stâlpul din sud-estul bisericii are un capitel octogonal în jurul căruia se împletește o reptilă, roadând un cârcel care se împletește în jurul capitelului. O altă capitală poartă o mască de față.

Portal de vest

Datând din 1429, în partea de vest se află un portal bogat decorat din risalit. Jambajul lat de 2,1 m al portalului vestic amintește de portalurile de la Curciu și Bagaciu. Șase trepte sunt profilate cu bare rotunde și bare în formă de pară, alternând cu un lambriu dublu separat de două bare unghiulare. Frizele largi ale capitelului sunt formate din crengi cu flori de trandafir, struguri și frunze de viță de vie.

Apărarari

La începutul secolului al XV-lea, biserica era înconjurată de un zid oval. În partea de sud-est a fost construit un turn de poartă cu patru etaje, cu un parter cu boltă în formă de semicerc, protejat de porți de stejar și de o hersă. La etajul al treilea se află un salon mobilat pentru locuit. Un alt zid este construit în fața turnului de poartă, iar zidul exterior primește, de asemenea, turnuri și bastioane. Turnul de nord este demolat în 1959. În acest proces, a fost descoperit un pasaj subteran care făcea legătura între turn și ferma nr. 370 de vizavi.

Istorie

1283 Satul este menționat pentru prima dată. Episcopul de Alba Iulia mărturisește că capitlul a cedat trei părți din zeciuială preoților din Mediaș. Dintre aceștia, Walter din Ațel este menționat primul.
1300-1250 Construirea unei bazilici cu trei naosuri, cu transept și clopotniță.
1365 Într-un document al regelui Ludovic, Ațel este numit oraș.
1420 Corul și culoarele laterale sunt înălțate. Corul atinge o înălțime de 11,4 m. O sacristie cu un etaj superior este adăugată la peretele nordic al corului.
1450-1470 Biserica este supusă unor modificări de apărare. Naosul și altarul primesc bolți noi. Clopotnița primește două etaje de cărămidă și un crenel de lemn deasupra.
1462 Papa Pius al II-lea îi ordonă episcopului transilvănean să îl protejeze pe parohul Sigismund de Ațel împotriva contelui George Tabiachi.
1466 Regele Matei acordă localității jurisdicția sângelui. Localitatea primește, de asemenea, dreptul de a organiza târguri și piețe săptămânale.
1471 Regele Matei afirmă că în jurul bisericii Ațel a fost construit un fort cu turnuri, ziduri și alte bastioane. Pentru a apăra acest fort bisericesc, a treia parte a locuitorilor trebuie să rămână în urmă în cazul unei mobilizări generale.
1515 Regele Vladislau al II-lea îl numește pe contele Petru Thobiassy conte moștenitor ca recompensă pentru serviciile aduse coroanei.
1516 Adunarea provincială respinge și nu recunoaște numirea în funcția de conte ereditar, deoarece aceasta încalcă privilegiile acordate de regii anteriori. La cererea episcopului și a judecătorului regal, locuitorii din Ațel sunt de acord să îl recunoască pe contele Petru drept conte ereditar pe viață.
1516 În sat locuiesc 140 de familii, două văduve, doi coloniști, doi ciobani, un profesor și un morar.
1868 Întregul inel interior, cu turnul sudic și vechea primărie, este demolat. În partea de est, o nouă clădire școlară este ridicată în locul zidului de incintă.
1959 Turnul de nord este demolat. În acest proces, se descoperă un pasaj subteran care leagă turnul de ferma nr. 370 de vizavi.

Alte atracții în împrejurimi