În următoarele rânduri îți vom prezenta diversitatea agriculturii din zona Transilvaniei. Provin de pe valea Hartibaciului unde sunt multe obiceiuri și tradiții vechi de sute de ani.
Agricultura este una dintre cele mai vechi meseri din lume și aceasta în zona României a rămas cea mai autentică datorită faptului că tehnologia avansată nu a ajuns încă să o acapareze intrutotul.
Mulți spun ca primavara este cel mai frumos timp pentru a promova agricultura deoarece are loc semanatul.
Perioada de a promova agricultura ecologică în mare parte este la începutul semănatului. În perioada în care roadele încep sa incolteasca si și înaintea recoltării. La incepul semanatul se realizeaza ponderea de recolta din acel an, iar în perioada de recoltat se realizeaza exact cantitatea de produs obtinut. Recomandarea noastra pentru viziatarea fermelor si recoltelor sau mai exact pentru Agroturism este primăvara timpurie și toamna tarziu.
În mare parte a zonei României agricultori au unele metode babesti de a specula dacă în perioada de recoltat acestea o sa aibă o recoltă bogată.
Aceste speculații babesti determin producători sa aproximeze cantitatea produselor semănate.
Ca de exemplu: Calendarul de ceapă care este folosit de sute de ani pentru a vedea lunile de seceta din anul în curs. Se iau 12 foi de ceapă una pentru fiecare luna a anului și se adaugă o lingură de sare în fiecare din acestea , se spune ca unde sarea a ramas uscata acea luna va fi secetoasă iar unde sarea sa umezit acea luna o sa fie ploioasă, însă nu toți țăranii cred în acest calendar iar in ultimi ani tot mai putini țăranii îl folosesc.
Majoritatea crescătorilor de animale din Transilvania cresc porci, vaci și oi, in zona vai Hartibaciului se cresc mai mult porci și vaci.
De obicei crescători de animale reușesc sa își hraneasca animalele cu resursele și roadele proprii însă sunt anumite cazuri în care acesta nu au suficiente resurse iar în acel moment apelează la alți fermieri.
Spre deosebire de agricultura tehnica din vest în România nu sunt culturi masive de hrană pentru animale deoarece pe suprafata mare de producție nitratii din sol sunt supraexploatari pe cand pe o suprafata mai mica de producție acești nitrati din sol reușesc sa aducă o producție mai bogată.
Agricultorii în general produc o masa mai mare de roade pentru a fi siguri ca aceasta este suficientă pentru a-si creste animalele dar și pentru a supraviețui . Însă în perioada de dinainte de recoltare aceștia sunt dispuși sa isi vanda produsele din anul precedent pentru a avea loc de depozitare și nu numai în perioada aceasta. În timpul veri de exemplu cand o mulțime de persoane cauta sa cumpere legume și fructe pentru ca producția lor proprie nu este în perioada de recoltare. În timpul ierni catre persoanele din zonele urbane care prefera sa cumpere produse bio direct de la producător nu din magazin. Pe site-ul nostru puteți găsi o mulțime de fermieri care sunt dispuși sa va puna la dispozitie cele mai bune produse.
Agricultura în zilele noastre se bazează foarte mult pe tehnologie
Agricultura în ziua de azi este mai puțin căutată decât în anii trecuți deoarece foarte mulți oameni prefera sa meargă într-un magazin pentru a-si procura fructe și legume,deoarece este mult mai comod. Însă din punctul multora de vedere produsele agricole direct cumparate de la tarani sunt cu mult mai sanatoare.
Agricultura românească în ziua de azi nu mai este 100% românească deoarece o parte a pământului agricol este deținut de străini . Însă mica parte din agricultura românească încă deținută de români și producția fermierilor români are o cerere enorma pe piata mai ales pentru turiști avand posibilitatea de a cumpara direct de la producător și prin prisma faptului ca aceștia sunt fascinați de metodele de prelucrare a pamantului.
Agricultura în românia este predominanta în economie datorită pamantului fertil și de aceea majoritatea producătorii încearcă sa nu folosesc pesticide chimice sau pe o scală cat mai mica deoarece aceștia produc pe o suprafata mica de teren agricol.
În Transilvania sunt o mulțime de gospodari unde produsele sunt 100% bio deoarece producători locali ai zonei au o agricultura ecologică ce presupune doar îngrășăminte biologice și îngrijirea producție în mod tradițional.
În aproape toate societățile moderne, oamenii s-au detașat de natură și mediu. Serenitatea naturii cade din ce în ce mai mult pradă dezvoltării tehnologice rapide. Înstrăinarea omului de natură duce la grave probleme ecologice, economice și psihologice. Mulți locuitori din zonele rurale ale Transilvaniei se află la începutul acestei înstrăinări din cauza nevoii de a accepta locuri de muncă în fabricile din apropiere sau în străinătate. Mulți nu mai au ocazia să se ocupe de agricultură și tradiție. Ei trebuie să renunțe la modul lor de viață de secole. În același timp, există și oameni care vor să se desprindă de „vârful tehnic” și să revină la natura demult uitată. O lume din ce în ce mai bazată pe tehnologie necesită oameni cu competențe în domeniu, ceea ce nu este posibil pentru o mare parte a populației românești care trăiește la țară.
Printr-o vacanta agroturistica într-un sat puteți sa ajutați fermieri sa ramana acasa în țara lor și să nu devină străini în propria lor tara în timp ce va bucurati de produse naturale produse chiar de către aceștia .