Biserica fortificata Prejmer

Fortified Church Prejmer in Prejmer
Fortified Church Prejmer in Prejmer
Fortified Church Prejmer in Prejmer
Fortified Church Prejmer in Prejmer
Fortified Church Prejmer in Prejmer
Fortified Church Prejmer in Prejmer

Altar

Altarul triptic gotic târziu, realizat la mijlocul sec.15 este piesa de mobilier cea mai valoroasă. Panoul central prezintă un crucifix flancat de Maria și Ioan. Cele opt panouri reprezintă Plângerea, Înmormântarea, Învierea, cele trei femei la mormânt, Spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, Hristos înaintea Marelui Preot și Flagelatia.

Strane

Strane în cor au fost realizate în anii 1525-1526 de către un maestru „M.S.”. Are motive renascentiste. Au fost folosite rămășițe ale unei sculpturi plate gotice anterioare.

Camere

Pe interiorul zidului de inel se afla numeroase camere pe 3-4 nivele ca refugiu pentru familiile individuale ale satului. Accesul se face prin coridoare deschise din lemn.

Incinta fortificată

Biserica din Prejmer nu are elemente de fortificaţii, dacă neglijăm funcţia turnului clopotniţă ca punct de observare. În schimb incinta fortificată este deosebit de puternică. Într-o primă etapă probabil încă în sec.13, a fost realizată o primă incintă pe plan oval cu un zid de 3m grosime, intr-o a doua etapă zidul de incintă a fost întărit cu încă 1,5 m şi patru turnuri de flancare poziţionate în faţa zidului de incintă. Aceste are astăzi o înălţime de 12-14 m şi o grosime medie de 4,5 m. Diametrul interior al incintei variază în jur de 70m. În partea superioară a zidului este un drum de strajă lat de la care sunt deservite numeroase orificii de tragere şi guri de aruncare precum şi un bovindou latrină.

Cetatea exterioară

O apărare puternică a fost construită în partea de sud a castelului. Un coridor lung de 32 m formează intrarea în castel. Mai multe grilaje și porți de stejar asigurau acest pasaj. În secolul al XVI-lea, în fața intrării s-a construit o curte, care împrejmuiește curtea primăriei în formă de potcoavă. Pereții exteriori ai curții sunt, de asemenea, echipați cu fante pentru săgeți, machicolații și miezuri turnate. Fațada exterioară a curții exterioare, înaltă de 14 m, este decorată cu arcade oarbe în stil renascentist. Peste intrare a fost construită o turelă. A fost construit un zid de scut între curtea exterioară și turnul de sud-vest, care înconjoară o curte în care se află clădirile fermei și depozitele. Între curtea fortificată şi turnul de sud-vest se află aşa numita curte a brutarilor. Aici era o brutărie și o moară de cai.

Istorie

1211 În certificatul de atribuire pe care Andreas al II-lea îl eliberează Ordinului Teutonic, este menționat râul de graniță „Tortillou”. Acest lucru se referă la originea denumirii germane a satului de astăzi "Tarteln".
1218 Începutul construcției Bisericii Sfintei Cruci, cel mai probabil de către Ordinul Teutonic.
1240 Regele Béla al IV-lea a dăruit cele patru comunități din Țara Bârsei: Feldioara, Sânpetru, Hărman și Prejmer (Tartilleri) ordinului cistercian. Aceasta este prima mențiune documentată a localității Prejmer.
1278 Locul este jefuit de tătari.
1385 „Conradus Conradi plebanus de Tartla (Prejmer)” este menționat la Universitatea din Viena.
1461-1515 Lucrări de reconstrucție a Bisericii Crucii, inclusiv construirea clopotniței.
1508 În timpul unei dispute legate de delimitarea frontierei din Prejmer, nobilul Peter Béldy este decapitat de către un căruțaș (persoană care fabrică roți de trăsură). Satul a trebuit să plătească o taxă militară mare din cauza uciderii lui Peter Béldy, acesta fiind ajutat de oraș și Țara Bârsei.
1510 În Prejmer locuiesc 230 de familii, 4 coloniști, 11 văduve, 8 săraci, 3 morari, 1 clopotar, 12 ciobani și 6 servitori. În sat sunt 16 ferme pustii, o școală, o biserică și o fermă nobilă.
1529 Prințul moldovean Petru Rareș invadează Țara Bârsei și dă foc locului.
1531 Biserica fortificată din Prejmer este luată de Stephan Majlath în numele prințului Johann Zápolya și restituită locuitorilor în schimbul unei sume de bani.
1552 Prințul moldovean distruge zidul de incintă al satului și îi dă foc. Biserica fortificată este asediată în zadar.
1599 Trupele voievodului Mihai Viteazul ard Prejmer si ucid multi locuitori.
1600 Un căpitan cazac (ruso-ucrainean) pune să fie capturați 20 de oameni din Prejmer, cărora le arde ochii și apoi îi trage în țeapă. În același an, trupele lui Mihai Viteazul incendiază locul. Doi ani mai târziu, generalul Radul Vayda a tăbărât în apropierea satului și l-a incendiat din nou.
1611 Trupele prințului Gabriel Báthori dau foc la Prejmer, printre alte localități din Țara Bârsei. În același an, la 17 septembrie, Amirul Bassa cu turci și tătari a venit atât de neașteptat prin trecătoare la Prejmer, încât a capturat 80 de persoane pe câmp.
1658 O armată formată din turci și tătari, moldoveni, valahi și cazaci pătrunde în Țara Bârsei și arde satele. Biserica fortificată este asediată și împușcată. Prejmer se preda generalului cazac Ottonello.
1662 Satul este asediat de turci. Ei cer cantități mari de hrană și animale.
1678 Oamenii din Prejmer profită de faptul că familia nobilă Béldy a căzut în dizgrația turcilor, atacă castelul lor strămoșesc din Budille și îl distrug.
1704 Curuții jefuiesc cetatea Prejmer și îl capturează pe judecătorul Johannes Kaufmes. Locul este ars de Curuții.
1706 Trupele imperiale ocupă biserica fortificată.
1708 Curuții jefuiesc din nou satul.
1718-1719 Epidemie devastatoare de ciumă. 181 de case din sat rămân nelocuite.
1792 Podul mobil este înlocuit de un pod de piatră care se sprijină pe opt pietre.
1822 Unii oameni din Prejmer îl ucid pe supusul unui conte. În anul următor sunt condamnați la ani grei de închisoare de către magistratul din Brașov.
1850-1880 Şanţul de apa este umplut cu pământ.
1960 Un turn de veghe este îndepărtat.

Alte atracții în împrejurimi

@endphp