Cetatea Ordinului Teutonic Feldioara

Teutonic Order Castle Feldioara in Feldioara
Teutonic Order Castle Feldioara in Feldioara
Teutonic Order Castle Feldioara in Feldioara
Teutonic Order Castle Feldioara in Feldioara
Teutonic Order Castle Feldioara in Feldioara
Teutonic Order Castle Feldioara in Feldioara

Două castele

Nu se poate spune cu certitudine că acesta este Cetatea Ordinului Teutonic. Au existat două castele de-a lungul istoriei: castelul bisericii, care a fost construit ca un castel de pământ de Ordinului Teutonic între 1211 și 1224, și castelul țărănesc, care acum este descris ca Cetatea Ordinului Teutonic. Există o teză că inițial s-a construit o capelă romanică pe locul corului de astăzi al bisericii fortificate, care era alăturată la vest de Casa Ordinului. Săpăturile au arătat că castelul țărănesc, care astăzi are caracteristici din secolul al XV-lea, a avut trei sau chiar patru clădiri predecesoare, posibil și Cetatea Ordinului Teutonic.

Zidurile orașului

Un document din 1420 menționează că zidurile orașului Feldioara urmează să fie ridicate și finalizate. Rămășițe ale acestor ziduri se păstrează în partea de sud a cetații, pe panta dinspre râu.

Istorie

1211 Regele Andrei al II-lea a chemat Ordinul Teutonic în Transilvania în scopul apărării granițelor și al misiunii creștine. De acum înainte, Țara Bârsei a fost condusă de la Feldioara.
1226 În februarie, un mesager al Ordinului Teutonic de la Roma raportează că Ordinul a părăsit Țara Bârsei.
1240 Regele Béla al IV-lea dă ordinului cistercian patronajul și veniturile unor biserici din Țara Bârsei, anume Feldioara și alte trei sate. Aceasta este prima mențiune documentară a Feldioarei.
1377 Un privilegiu regal arată că Feldioara și celelalte 12 comunități libere din Țara Bârsei formează o unitate juridică și administrativă cu Brașovul.
1379 Regele Ludovic le acordă sașilor din Feldioara dreptul de a organiza o piață în fiecare zi de joi a săptămânii.
1380 Regele Ludovic îi acordă lui Feldioara dreptul de azil pentru spațiul din interiorul zidului din jurul bisericii. Aceasta este una dintre singurele mențiuni de azil bisericesc din Transilvania.
1400-1500 Castelul actual are caracteristici din secolul al XV-lea, dar au existat trei sau chiar patru structuri predecesoare.
1413 În Feldioara există un spital de leproși și o infirmieră.
1432 Feldioara suferă pagube mari din cauza unei invazii turcești.
1510 În sat locuiesc 158 familii, 12 văduve, 6 văduve sărace, 9 gospodari săraci, 13 ciobani, 2 morari. Două case sunt pustii.
1553 Epidemie de ciumă.
1599-1600 Trupele lui Mihai Viteazul incendiază Feldioara de mai multe ori.
1611 În timpul luptelor dintre principele Gabriel Báthori și voievodul valah Radu Șerban, Feldioara a fost incendiată.
1612 Bătălia de la Feldioara între trupele Brașovului și cele ale principelui Gabriel Báthori. Armata brașoveană este înfrântă prin trădarea trupelor de mercenari. Pierd 300 de cetățeni și țărani sași și 39 de elevi de la liceul brașovean.
1658 Feldioara și alte sate din Țara Bârsei sunt incendiate de turci și de adepții lor.
1672 În sat locuiesc 41 de familii, 13 coloniști și 8 văduve.
1690 Trupele imperiale ard satul.
1718-1719 În sat mor de ciume 377 de locuitori. 70 de case sunt goale.
1838 Un cutremur provoacă distrugerea castelului.
2012 Cetatea a fost „restaurat” resp. nou construit. Starea actuală în stilul Disneyland este un simbol al timpului nostru.

Alte atracții în împrejurimi