Drumeții montane în zona Transilvaniei

Un ghid pentru vacanța ta de drumeție


Căbulea Natalia-Maria
12-12-2022

Cele mai frumoase trasee montane din zona Transilvaniei

Drumețiile montane reprezintă cea mai bună metodă de a petrece timpul liber în natură. Traseele frumoase din zona transilvaniei vă vor fermeca cu priveliștile uimitoare și trasee care croiesc drum către cele mai încântătoare atracții care se află în sufletul munților.

Reading time: 10 Minute

Dacă sunteți pasionați de drumeții și interesați de cultura satelor transilvănene, puteți accesa articolul acesta pentru a descoperi cateva trasee care vă vor oferi ocazia de a explora România rurală și istoria culturală a sașilor transilvăneni, precum și viața satului contemporan.

Trasee de dificultate ușoară:

Bâlea Cascadă, Transfăgărășan 

Bâlea Cascadă se află în Munții Făgăraș. Traseul începe din dreptul cabanei  Balea Cascada de lângă șoseaua Transfăgărășan. Traseul este marcat cu un cerc roșu și durează o jumătate de ora, fiind considerat un traseu de dificultate ușoară. La capătul traseului se află Cascada Bâlea, iar alături de ea un peisaj care-ți taie răsuflarea.

Bâlea Cascadă

Via Transilvanica, Biertan-Mălâncrav

Acest traseu reprezintă o mică parte de traseul Via Transilvanica care străbate întreaga țară de la sud până la nord. Traseul este de dificultate ușoară și este marcat cu un “T” portocaliu, semn specific traseului “Via Transilvanica”. Drumul prezentat începe din “Richiș” și are destinația finală în “Florești”. Acesta prezinta atât peisaje superbe căt și sate care ascund tradiții din cele mai vechi timpuri. Străbaterea acestui traseului Via Transilvanica este de vis și merită parcurs. Acest traseu se poate prelungi, fiind încorporat în “Traseul Biserici-Cetăți” (Church-Fortress-Trail).

Via Transilvanica

 

Șaua Bătrâna, Păltiniș

Păltiniş și Şaua Bătrâna sunt legate de un traseu marcat cu cruce roșie din culmea principală, de o potecă frumoasă care traversează pădurea de molid. Traseul este de dificultate ușoară, iar din loc în loc putem admira priveliștea deosebită spre Munţii Făgăraş şi oraşul Sibiu, iar dacă urcăm pe Vf. Bătrâna avem vederi frumoase spre culmile înconjurătoare.

Șaua Bătrâna

 

Sinaia, Poiana Stănii

Sinaia- Poiana Stănii sunt legate printr-un traseu marcat cu bandă albastră. Un traseu scurt, de dificultate ușoară. Traseul trece pe lângă stânca de escaladă Sfânta Ana, în apropierea căreia există şi o chilie rupestra. În poiană se află o vedere extraordinară spre Bucegi.

Poiana Stănii

 

Munții Trascău, Vârful Dâmbău 

Munții Trascău sunt o grupă a Munților Apuseni, iar cel mai înalt vârf este Dâmbău cu 1.369 metri. Traseul porneste de la așezarea Feneșasa și este marcat cu un triunghi albastru. Traseul este de dificultate ușoară, iar priveliștea din vârf este spectaculoasă.

Vârful Dâmbău

 

Canionul Șapte Scări, Carpații Meridionali

Canionul 7 scări este un defileu săpat în calcare jurasice din vestul munților Piatra Mare, în Brașov. Defileul are șapte trepte cu înălțimi cuprinse între 2 și 15 metri. Accesul la Canionul Şapte Scări se face dinspre localitatea Timişul de Jos,  fiind marcat cu banda galbenă. Traseul este de dificultate ușoară și veți putea admira o multitudine de cascade care vă vor impresiona. 

Canionul Șapte Scări

 

Trasee de dificultate medie:

Lacul Gâlcescu, Transalpina

Lacul Gâlcescu se iveşte chiar la marginea celei mai bătute poteci turistice care străbate muntele. Este declarat monument al naturii, iar împrejurimile constituie o rezervaţie naturală. Traseul este marcat cu o bandă roșie și un triunghi roșu, în funcție de locul pornirii. Pentru banda roșie, locul de pornire este de pe Transalpina ( mai jos de Pasul Urdele) și durează aproximativ 5 ore. Pentru triunghiul roșu, locul de pornire este sub Vf. Setea Mare. Traseul este de dificultate medie, însă totul merită odată ajunși în vârf, unde se afla un lac superb înconjurat de crestele munților.

Lacul Gâlcescu

 

Vârful Negoiu, Munții Făgăraș

Vârful Negoiu face parte din Munții Făgăraș și este al doilea ca mărime din țara noastră, cu o altitudine de 2.535 m. Sunt mai multe trasee pe care se poate ajunge în acest vârf, însă cel mai străbătut este cel care pleacă de la Lacul Bâlea, marcat cu bandă albastră/bandă roșie. Traseul este de dificultate medie, iar peisajele surprinse sunt de vis.

Vf. Negoiu

 

Trasee de dificultate mare:

Munții Cindrel, Vârful Cindrel

Munții Cindrel mai sunt cunoscuți și sub denumirile: Munții Cândrel, Munții Cibinului sau Munții Sibiului, iar vf. Cindrel se află la o altitudine de 2244 m. Aproape de Sibiu, cu plecare din Păltiniș, traseul până pe Vârful Cindrel e o soluție foarte bună pentru drumeție, dar este recomandat doar persoanelor cu o pregătire fizică foarte bună, deoarece prezinta un nivel de dificultate mare. Traseul este marcat cu banda roșie, iar din vârf veți putea vedea Lacurile din Caldarea Iezerul Mare. O priveliște superbă!

Vf. Cindrel

 

Munții Rodnei, Traseul Pasul Rotunda

Pasul Rotunda este o trecătoare din Carpații Orientali și este situat la cca. 1300 m, fiind considerat cel mai pitoresc pas de altitudine. Traseul începe din Iacobeni și traversează Pasul Rotunda, apoi trece prin Cârlibaba. Este considerat un traseu dificil, marcat cu bandă roșie, care necesită experiență. Acesta poate fi parcurs pe îndelete în 2-3 zile de drumeție, însă merită parcurs pentru toate acele priveliști copleșitoare cu care este înzestrat traseul. 

Munții Rodnei

 

Pentru a te bucura din plin de aceste minunății ale naturii, trebuie sa țineți cont de câteva aspecte care vă vor ușura timpul în natură.

Acestea sunt cele mai întâlnite întrebări atunci când munții sunt vizitați:

Care este cea mai potrivită încălțăminte pentru o drumeție?

Într-o drumeție este foarte important să aveți o încălțăminte care să vă protejeze gleznele. Bocancii sunt cei mai potriviți pentru un traseu montan cu multe denivelari, deoarece sunt înalți și au talpă groasă.

 

Care este cea mai potrivită îmbrăcăminte pentru o drumeție?

Hainele sunt un aspect foarte important cand vine vorba de excursii montane. Deoarece vremea este schimbătoare, trebuie să aveți atât haine subțiri, de exemplu tricou pe timpul verii, cât și haine groase, precum un hanorac cu guler înalt și geacă care să vă apere de ploaie și frig.

 

Ce trebuie să existe în echipamentul de hiking?

În primul rand, trebuie să aveți un rucsac cu un spațiu de capacitate medie. Acesta este suficient pentru un traseu montan de o zi. În rucsac puteți pune toate accesorile care vă sunt necesare pentru străbaterea traseului.

Într-o drumeție, apa este primul lucru la care trebuie să vă gândiți. Întotdeauna trebuie să aveți apă suficientă pentru a vă ajunge pe tot parcursul drumeției. Este foarte important să vă hidratați corespunzător, de aceea este recomandat să aveți o sticlă de cel puțin 1L, pe care mai târziu o puteți umple chiar și cu apă de la izvor.

Pe munte, totul este mai intens, de aceea este important să vă protejați capul de soare sau de frig. Din acest motiv trebuie să aveți la voi o pălărie, o șapcă sau o căciulă în funcție de anotimp.

De multe ori, la altitudini înalte, există șansa să rămâneți fără semnal. În această situație, vă puteți ajuta de hartă sau de busola pentru a vă orienta cu ușurință.

Uneori, traseele montane pot fi periculoase și puteți risca să vă accidentați ușor. De aceea, o trusa de prim ajutor va fi foarte folositoare în tratarea rănilor.

 

Cum se pot preveni întâlnirile cu animalele sălbatice?

Când sunteți în pădure, respectiv pe munte, este recomandat să fiți într-un grup mai mare de persoane. Astfel, va fi multă gălăgie și nu va exista situația neplăcută de a întâlni un animal sălbatic precum ursul. În cazul în care călătoriți singur, este recomandat să aveți alături de voi o boxă pe care să puneți muzică, deoarece animalele nu se vor apropia dacă este gălăgie sau ca alternativă, un fluier în care să mai suflați din când în când.

Pentru prevenirea unei întâlniri neplăcute cu câinii de la stână, este mai recomandat să ocoliți pe cât posibil turma de oi și de a evita contactul cu aceasta. În cazul în care vă întâlniți cu câinii, puteți să strigați către cioban, iar acesta îi va chema către el. În situația în care acesta nu este în preajmă, este bine sa aveți la voi mancare pe care să o aruncați ușor către câini pentru a le distrage atenția.

Alte atracții în împrejurimi