Mestesug din zona Transilvaniei

Mestesugul de mult uitat


Jeleru Adriana
21-11-2022

Ce face mestesubul deosebit?

În următoarele rânduri îți vom prezenta diversitatea meșteșugurilor din zona Transilvaniei. Provin de pe valea Hartibaciului unde sunt multe obiceiuri și tradiții vechi de sute de ani.

Reading time: 5 Minute

Mestesugul și tradițiile românești sunt ținute vii în unele locuri ale tarii și din ce în ce mai mulți oameni din românia încearcă să readucă tradițiile și tot ceea ce ne leaga de strămoșii noștri la viață din cauza lipsei de industrializare. 

Mestesugul Țesutului

A. Ce este țesutul?

Țesutul este modul prin care oameni își  confectionau hainele și în special coveruri sau porturi traditionale. Acestea se realiza la războiul de țesut acesta avand la baza impletirea firelor pentru a realiza țesături și modelul dorit. Modalitatea de a folosi războiul de țesut este una complicata deoarece acesta are doua pedale de care femeile le foloseau pentru a schimba randul de fire care erau la baza tesaturii ca mai apoi cu unul din cele două sau mai multe suverici se introducea între cele doua randuri principale de fire firul în culoarea dorită pana la punctul de realizare a modelului dorit. Aceasta tehnica folosită din cele mai vechi timpuri se foloseau în principal pentru confectionarea imbracamintei tradiționale și a cuverturilor cu modele tradiționale pe care oamenii le foloseau in zi de sărbătoare pentru impodobirea casei și paturilor in special.

B. De cat timp se practica tesutul?

Tesutul este cea mai veche forma de confecționare a materialelor . Războiul de țesut este una dintre cele mai vechi invenții ale omului care datează încă din mileniul al VI-lea i.H. In românia tesutul sa dezvoltata din cele mai vechi timpuri inca in ziua de azi tesutul nu se mai practica ca in vremurile trecute deoarece in ziua de azi hainele și cuverturile sunt fabricate de masinari. Mai sunt puține locuri în care se mai poate găsi un razboi de tesut și unde se poate și vizita pentru vedea procesul de a țese. 

C. Care este diferenta dintre Hainele Moderne si Hainele tradiționale?

Diferenta dintre hainele moderne și cele tradiționale este in primul rand calitatea hainele din ziua de azi sunt realizate in așa fel incat sa nu te folosești de ele la nesfarsit, in schimb hainele tradiționale care se confectionau in trecut erau făcute din fire groase de canepa sau lana care erau prelucrate iar mai apoit transpuse pe razboiul de tesut pentru a începe confecționarea hainelor sau cuverturilor. În ziua de azi canepa este ilegal de cultivat deoarece aceasta se considera un drog însă “țărani” au găsit o soluție pentru a nu mai folosi canepa aceștia folosind în producție dora lana. 

In ziua de azi produsele confectionate de care romani sunt livrate in intreaga lume. În orice țară ai merge o sa gasesti un obiect vestimentar sau nu numai cu motivele traditionale Romanesti. Spre exemplu in Spanai, romani stabiliti acoli din toate zonele româniei se aduna de sărbători si iti împart tradițiile și obiceiurile românești.

Mestesugul Olaritului

    Mestesugul Olaritului este una dintre cele mai vechi tradiții românești acesta fiind de altfel modalitatea prin care “țărani” își confectionau vase.

A. Ce este olaritul ?

Olaritul este modalitatea prin care strămoșii noștri confectionau vase. Materialele folosite in confectionarea vaselor este lutul galben care este modelat pe roata olarului iar mai apoit pusa in cuptor.

B. De cand dateaza olaritul?

Olaritul datează din 8.000 i.e.n si a apărut pentru prima data in orientul Apropiat. În România datează din secolul al XII-lea.O roată de olar poate fi denumită ocazional „ strung de olar ”. Cu toate acestea, acest termen este mai bine folosit pentru un alt tip de mașină care este folosită pentru un alt proces de modelare, strunjirea , similar cu cel folosit pentru modelarea articolelor din metal și lemn.

In urmatoarele randuri va voi raspunde la cele mai des intalnite intrebari din cadrul mestesugului traditional

1. Mai sunt oameni care ar fi dispuşi sa invete tradițiile de meșteșug din trecut?

Tradițiile de mestesug din trecut precum olaritul sau tesutul sunt căutate în mare parte de turiști care sunt fascinați sa încerce sa producă ceva cu mâinile lor.

În unele regiuni din transilvania tradițiile românești și obiceiurile tradiționale sunt uitate deoarece în aceste regiuni o mare parte din tineri au ales sa plece din tara pentru un trai mai bun și odată cu iei au luat și tradițiile . Tradițiile in ziua de azi mai exista in foarte puține locuri din românia încă ele există datorită persoane mai în varsta care încă sprijină tradițiile si inceasca a îi învețe pe tineri tradițiile locului. Printr-o vizita la atelierele care încă mai produc articole tradiționale sau prin achiziționarea de produse tradiționale puteți sa ajutați și voi la întreținerea tradițiilor românești.

2. Se mai apreciaza în egală măsură munca depusă pentru a realiza un obiect/ obicei  tradițional? 

Munca depusă pentru a realiza un obiect tradițional este uneroi subapreciata deoarece multi cumparatori nu realizeaza cata munca este în spatele unui oiect cum ar fi o cana sau un obiect decorativ țesut. Munca din spatele produselor tradiționale diferă de la produs la produs de la obiect la obiect încă un lucru este cert răbdarea si indemanarea sunt pe primul old in ceea ce privește realizarea acestora. Un costum tradițional în zilele noastre nu este făcut cu cel mai mare efort însă sunt zone în care tradiția de a confecționa un asemenea port popular a rămas neschimbată de-a lungul anilor .

Mestesugul simbolizeaza pentru țărani modul primordial prin care își castiga existenta: confectionare de pantofi, haine. 

Tradițiile românești milenare concentrează în sine o serie de evenimente reprezentative omului tradițional plasat în spațiul clasic al autenticității românești. 

Pe Site-ul nostru poți găsi produse tradiționale din zona transilvaniei cat si lucruri de făcut precum Vizitarea unei ferme Tradiționale sau vizitarea unei stani dar și meșteșuguri pe care le poti invata.

Alte atracții în împrejurimi