Copsa Mare sau Groskopisch in germana este un sat linistit situat in valea langa Biertan. Cu arhitectura sa deosebită și o biserică fortificată care măsoară, te invită la o plimbare relaxantă pentru a o admira.
Pe langa faptul ca are un peisaj iesit din agitatia urbana, care iti incanta privirea, Copsa Mare este si un sat de cultura si istorie bine conservate. Situat la 2 km de Biertan, satul reuseste sa pastreze vestigiile secolului trecut prin arhitectura caselor si detaliile cu care sunt decorate. Dar, descoperind Copsa Mare, vei observa că nu doar satul în sine este o surpriză plăcută, ci și oamenii care locuiesc în el.
M-a impresionat ghidul turistic al satului, numit Sebastian. Un băiat tânăr, ghimbir, pasionat de istorie și cultură. Ne-a arătat împrejurimile și interiorul biserica fortificată a satului, biserica fiind construită în secolul al XIV-lea, dar a fost fortificată abia începând cu secolul al XVI-lea, oferindu-ne detalii despre fiecare colț al ei. Desigur, ar ști mai bine pentru că locuiește chiar în casa de lângă biserică și ajută la restaurarea ei împreună cu ceilalți localnici.
Mergând mai departe, ai putea să faci o oprire și la James, o persoană pasionată de natura, animalele și ceea ce face. James a reușit să înființeze un mic atelier botanic privat, un loc în care omul descoperă natura, o admiră, o analizează și încearcă să o surprindă. Pornind de la această pasiune, James a creat și un site numit copsamare.life unde puteți găsi informații despre sat, săteni, obiective turistice și multe Mai Mult. James vă poate oferi, de asemenea, experiența de a dormi într-unul dintre căruțele lui de albine, dacă ai nevoie de un loc unde să înnopți, sau poți suna pe doamna Simona, mama lui Sebastian, care te va primi în ea pensiune cu brațele deschise.
La doar câțiva metri de casa de oaspeți a doamnei Simona, îl vei întâlni pe preot. Ioan. Este pasionat de apicultura, și are, pe lângă stupi, o mulțime de informații despre aceștia. Preotul Ioan vă poate face și un tur printre stupi, astfel veți afla mai multe despre albine și veți putea gusta diferitele tipuri de miere. Totuși, acesta nu este singurul loc unde îl puteți găsi pe Preistul Ioan. De obicei merge în satul din apropiere pentru că deține o casă în piață, unde își expune miere, pictograme scăpate pe sticlă, dar și sculpturi în lemn care se desfășoară într-un mini-puzzle.