Un tur prin satul Barcut

O micuta descriere a unui sat micut


Varga Teodora
06-07-2022

Descopera comorile satului Barcut

Barcut este un sat din Valea Hartibaciului invaluit de natura. Este o locatie relaxanta, dar si interesanta care te va surprinde pe masura ce il descoperi.

Reading time: 4 Minute

Barcut este un mic colt de natura si liniste pozitionat langa raul Hartibaciului in nordul judetului Brasov. Desi este un sat micut din zona Colinelor Transilvaniei, acesta nu da gres in a te surprinde la fiecare pas. Baza satului a fost construita de-a lungul unei singure strazi principale, in jurul careia au fost ridicate casele si mini-stradutele autohtone.

Intrand in sat din partea nordica, vei fii intrampinat de domnul Eugen si doamna Geanina, care te vor primi cu caldura in Casa din Barcut, aproape de Valea Hartibaciului. Pe noi ne-au intampinat cu un platou de mancare traditionala si o cafea care sa ne pregateasca de drum, dar daca nu doriti sa plecati inca, pensiunea va ofera si un loc peste noapte. Din acest punct, puteti porni pe jos prin sat pentru a vizita, sau va puteti lasa pe mainile domnului Eugen care va va fii ghid intr-o plimbare cu ATV-ul.

Biserica evanghelica fortificata pe care o gasiti in sat reprezinta o atractie turistica importanta, construita intre secolele XIV - XV, aceasta pastreaza cu succes autenticitatea elementelor in stil baroc, in combinatie cu stilul neoclasic. Marele secret al micutului monument se afla chiar la baza acesteia, biserica fiind construita deasupra unei fantani. Desigur, nici partea superioara a bisericii nu lasa de dorit, oferindu-ti o priveliste completa asupra satului si a naturii ce il invaluie.

La Casa Parohiala de langa biserica veti avea oportunitatea de a va delecta cu mancarea pregatita de doamna Cornelia, din produse locale. Noi am fost serviti cu o supa plina de savoare din legume crescute in sat, iar ca felul doi ne-am bucurat de carnaciori de casa facuti de domnul Walter Ercau cu garnitura de cartofi prajiti, oua de casa si muraturi.

Mergand mai departe, dupa ce treceti de poduletul satului, va veti intalni cu doamna Anica, o batranica draguta care isi ingrijeste livada de lavanda cu multa dragoste. Aici veti putea vizita livada pentru niste poze estetice sau pentru a va plimba printre randurile de lavanda, admirandu-i frumusetea si parfumul cu proprietati calmante. Desigur, aveti si posibilitatea de a cumpara produsele naturale din planta, precum sirop, sapun, ulei sau scrub. Satul va pune la dispozitie si o multitudine de alte produse locale din derivate animale, precum telemea, cas, cascaval afumat sau urda, dar si miere, compoturi sau dulceturi.

La iesirea din sat, casa de vacanta ZiaZian va deschide portile atat pentru cazare cat si pentru vizitarea gradinii zoologice de care dispune. Aici animalutele sunt ingrijite cu multa dragoste, fiind obisnuite cu prezenta umana, va puteti plimba printre lame sau alpaca, puteti admira paunii de la apropiere, iar la plecare nu uitati sa va luati ramas-bun de la camila Misu.

Cu siguranta va veti indragosti de acest sat, in primul rand datorita muiltiplelor atractii turistice, a peisajului dar si datorita produselor locale si a satenilor care va vor primi cu bratele deschise.

Alte atracții în împrejurimi