Biserica fortificată Sânpetru

Fortified Church Sânpetru in Sânpetru
Fortified Church Sânpetru in Sânpetru
Fortified Church Sânpetru in Sânpetru
Fortified Church Sânpetru in Sânpetru
Fortified Church Sânpetru in Sânpetru
Fortified Church Sânpetru in Sânpetru

Altar

Altarul clasic datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea. În centru este o sculptură a lui Hristos flancat de Pavel și Petru. Altarul se termină ca un baldachin în vârf.

Cheie de boltă în masa altarului

Cele două chei de boltă așezate în masa altarului au o reprezentare a lui Agnus Dei și un relief al Sfântului Petru. Reprezentarea naturalistă a lui Petru poate fi atribuită perioadei gotice.

Amvon

Un amvon mai vechi, datat 1796, se află pe peretele sudic al sălii bisericii. Amvonul din cărămidă este acoperit de un baldachin.

Orga

Johann Thoiss din Rosenau a construit o orgă cu sistem mecanic în 1826. Are 2 manuale, pedala si 20 registre. A fost reparată și reconstruită parțial în 1908-1909 de către compania Einschenk (Brasov).

Capelă

În jurul anului 1400 a fost construită o capelă în colțul de nord-est al bisericii fortificate. Camera capelei dreptunghiulare este acoperită de o simplă boltă în cruce. Nervele au o secțiune transversală pătrată și margini aplatizate. Pereții capelei sunt decorați cu fresce - încoronarea Maicii Domnului, îngeri cu lumânări și instrumente muzicale, o reprezentare a lui Hristos cu ucenici, Ioan Botezătorul, figuri feminine cu aureolă, Sfânta Jertfă a Liturghiei, Arhanghelul Mihail. cu solzi și sabie; o scenă înfățișează milostenia; Lapidarea Sfântului Ștefan. Scenele sunt delimitate cu decor panglică. Există legături stilistice cu Boemia, Tirol și nordul Italiei.

Perete inel

Biserica este înconjurată de un inel parțial triplu. Zidul inelar interior, înalt de 8 m, prezintă caracteristici ale fortificațiilor din secolul al XV-lea. Ambrazurele sunt deservite de o pasarelă acoperită, care se sprijină parțial pe pereții conici și pe niște șevalete suspendate. De aici, se servesc crenelurile și ambrazurele. Zidul circular este întărit de trei turnuri cu plan pătrat. În partea de sud a complexului este construit un pridvor cu două etaje și subsol. Resturi de fresce pot fi văzute în camera de est de la parter. În secolul al XVI-lea, a fost construită o a doua centură de ziduri joase, cu trei turnuri. La sud, vest și nord, un alt zid inelar este plasat în fața celui de-al doilea. Poarta barajului era situată în partea de sud-est a bisericii fortificate și era dotată cu o hersă și un pod mobil.

Istorie

1240 Regele Béla al IV-lea dă ordinului cistercian venituri din patru biserici din Țara Bârsei, inclusiv Sânpetru. Aceasta este prima mențiune documentată a locului.
1300-1350 Construcția unei bazilici cu trei coridoare în stil de tranziție de la romanic la gotic.
1377 Împreună cu alte 12 comune libere din Țara Bârsei, Sânpetru formează o unitate juridică și administrativă cu Brașovul. Se spune că locuitorii acestor localități sunt obligați să îl servească pe rege împreună cu orașul.
1421 Regele a renunțat la plata dobânzii lui Martin în Sânpetru, deoarece satul suferise mari pagube din cauza invaziei turcești.
1510 În Sânpetru trăiesc 96 de hangieri, 3 văduve, 2 săraci, un morar, un clopotar și 7 ciobani; 2 ferme sunt părăsite.
1600 Trupele lui Mihai Viteazul ard Sânpetru și alte sate din Țara Bârsei.
1611 Gabriel Báthori cucerește cetatea Sânpetru și dă foc satului.
1658 Tătarii și cazacii încearcă în zadar să cucerească biserica fortificată, dar dau foc la sat.
1705 Satul suferă mari pagube din cauza Curuțiilor.
1713 Turnul clopotniță se prăbușește.
1718-1719 368 de locuitori mor din cauza ciumei.
1778 Pe vechile fundații se construiește un nou turn. Turnul se prăbușește din nou patru ani mai târziu. O comisie din Brasov ordonă ca biserica să fie demolată și reconstruită complet. Vechea biserică va fi demolată și va fi construită noua biserică sală cu trei nave, orientată spre vest.

Alte atracții în împrejurimi