Biserica fortificata Rotbav

Fortified Church Rotbav in Rotbav
Fortified Church Rotbav in Rotbav
Fortified Church Rotbav in Rotbav
Fortified Church Rotbav in Rotbav
Fortified Church Rotbav in Rotbav
Fortified Church Rotbav in Rotbav

Altar baroc

Altarul baroc din 1740 are ca imagine principală o răstignire, iar deasupra este Hristos înviat. Altarul se integrează bine în corul baroc reconstruit.

Amvon

Amvonul din piatra din 1740 are forma unui potir. Deasupra ei se află un baldachin baroc de înaltă calitate de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Perete inel

În secolul al XV-lea, probabil pe rămășițele unui zid de incintă mai vechi, se construiește un nou zid de incintă cu un plan oval. Inelul este întărit de turnuri. Intrarea se făcea printr-un turn din sud-vestul complexului. Acesta a fost demolat ulterior. Un al doilea turn se afla la sud de biserică. Astăzi, înălțimea zidului inelar este de 4-6 metri. Partea superioară a zidului este dotată cu prelungiri cu goluri (Bretèches) alternând cu creneluri cu cheie.

Istorie

1300 Construcția unei biserici sală în stil romanic cu acoperiș plat, cu un cor pătrat și o absidă semicirculară.
1371 Satul este menționat pentru prima dată din cauza unei dispute între Brașov și Rotbav, pe de o parte, și Felidoara, pe de altă parte. Rotbav apare aici pentru prima dată ca „Ruffa rippa”.
1400-1500 Se construiește un nou perete inel cu un plan oval. Turnul-clopotniță este fortificat și extins într-un donjon.
1429 Școala din Rotbav este menționată pentru prima dată într-un document în limba germană.
1432 Rotbav este „complet ars” de turci.
1510 În Rotbav locuiesc 60 de gospodari, 3 văduve și 5 oameni săraci. 4 case sunt in paragina. În sat mai sunt un morar, un profesor și un clopotar.
1599 O armată este campată în Rotbav și trebuie să fie susținută de comunitate cu cereale, pâine, vin, carne și alte produse alimentare.
1600 Trupele lui Mihai Viteazul ucid locuitorii din Rotbav și Măieruș.
1603 În timpul luptei dintre voievodul Radu Şerban şi principele transilvanean Moses Székely, Țara Bârsei a fost jefuit şi devastat. Biserica fortificată din Rotbav este luată pe 18 iulie, ucigând 52 de locuitori.
1611 Satul este jefuit și incendiat de trupele lui Gabriel Báthori și scurt timp dupa de trupele ale principelui Radu Șerban.
1690 Trupele imperiale conduse de prințul de Baden cer taxe de război ridicate. Rotbav trebuie să plătească 100 de taleri. Cu toate acestea, satul este jefuit, recolta este arsă și vitele sunt sacrificate.
1846 O femeie din Landul Württemberg care a venit la Rotbav a raportat că "majoritatea clădirilor, inclusiv locuințele, erau acoperite cu paie și aveau podelele din lut".
1907 A fost instalat ceasul turnului. Este o lucrare a firmei Bernhard Zacharia din Leipzig.
1977 După cutremur, clopotnița este consolidată cu o structură de beton.
2015 Turnul și donjonul se prăbușesc, distrugând o parte din biserică.

Alte atracții în împrejurimi

@endphp