Biserica Fortificată Roadeş

Fortified Church Roadeş in Roadeş
Fortified Church Roadeş in Roadeş
Fortified Church Roadeş in Roadeş
Fortified Church Roadeş in Roadeş
Fortified Church Roadeş in Roadeş
Fortified Church Roadeş in Roadeş

Altar

Până în 1998 în cor se afla altarul gotic târziu datat 1533, care astăzi este depozitat în biserica Sfântul Ioan din Sibiu. Acest altar realizat în timpul tranziţiei dintre gotic şi renaştere face parte din cele mai valoroase şi bine păstrate altare realizate înainte de reformă în Transilvania. În scrinul altarului se află statui reprezentând pe Ioan Botezătorul şi Ioan Evanghelistul. Cele 12 panouri prezintă scene din viaţa lui Ioan Botezătorul şi o Pasiune a lui Isus.

Baldachin baroc

Amvonul din cărămidă are un baldachin baroc, datat 1715.

Cristelnita

Cristelnita de botez gotică în formă de cupă are un decor cu tracerări expuse.

Orga

În 1838, Petrus Schneider din Kronstadt a construit actuala orgă. Are un manual, pedală și 11 opriri. Carcasa din lemn pictat în culori vii este aurită ulterior.

Clopote

În 1880 a fost refăcut un clopot din 1550. Pe lângă vechiul clopot din 1550/1880, în prezent există două clopote din 1924.

Perete inel

Biserica este înconjurată de un inel poligonal întărit de cinci turnuri proeminente cu trei etaje. În sud, peretele de inel este dublat. Peretele interior al inelului are încă crenelurile care rulează pe stâlpi suspendate. Turnul de nord-vest – „turnul parohiei” – s-a păstrat într-o formă relativ bună. Intrarea principală este întărită de o clădire de poartă cu acoperiș mansardat. S-au păstrat frunzele ușilor din fier. În sud-estul zidului de inel exterior (al doilea) este un alt turn.

Clopotniță

Clopotnița avea cinci etaje și un parapet de lemn. Ferestrele sunt zidate pentru a forma lacune. În februarie 2016, clopotnița s-a prăbușit parțial. S-a ridicat un acoperiș provizoriu, care rămâne și astăzi.

Istorie

1300-1400 Construcția unei biserici gotice, probabil o bazilică.
1356 În plângerea contelui Iacob în fața voievodului Transilvaniei cu privire la comportamentul sașilor din Saschiz, Archita, Roadeș, Crit, Mesendorf și Cloasterf, care au pătruns pe moșia sa din Vanatori, Roadeș este menționat pentru prima dată într-un document.
1469 Consiliul din Sighișoara cere Consiliului din Sibiu să scutească de impozite localitățile Roadeș și Meșendorf, care au fost incendiate.
1494 Sprijin de la Sibiu pentru construcția bisericii.
1500 Roadeş este o localitate din Scaunul Sighișoara, unde locuiesc 58 de familii, un învățător și 3 ciobani.
1526 Construirea sacristiei. Ușa sacristiei pictată poartă data 1526.
1596 Roadeş are 124 de familii.
1663 Servitorii de curte ai prințului Apafi și mercenarii turci asupresc satul.
1700 Sunt instalate galeriile din lemn din hol. Oglinzile parapetelor sunt pictate. Printre alte motive de decorare rurală se află și o reprezentare a bisericii fortificate din Roadeș.
1703 Comunitatea are o datorie de 2616 florini. Dobânda trebuie achitată parțial prin muncă.
1998 Până în acel an, altarul gotic târziu din 1533 a stat în cor și se păstrează acum în Biserica Sfântul Ioan din Sibiu.
2016 În februarie, clopotnița s-a prăbușit parțial. S-a ridicat un acoperiș provizoriu, care rămâne și astăzi.

Alte atracții în împrejurimi