Castelul Râșnov

Castle Râșnov in Râsnov
Castle Râșnov in Râsnov
Castle Râșnov in Râsnov
Castle Râșnov in Râsnov
Castle Râșnov in Râsnov
Castle Râșnov in Râsnov

În fața cetății

În colțul de sud-est al cetății principale se află o prispă care, împreună cu turnul de arme, proteja intrarea principală în castel. Poarta fortificată din stejar este întărită suplimentar cu balustrade de fier și o hersă. Zidul bastionar este încununat de creneluri. Deasupra porții de intrare se află camerea paznicului cetății, care măsoară 5 x 6 metri.

turnuri

În mijlocul zidului estic al cetății se află turnul pentagonal. Alte turnuri se aflau în colțul de nord-est și pe latura de vest (turnul parohiei). Încă două turnuri proeminente spre exterior se află la nord-vest și, respectiv, la est de complex.

Descoperiri arheologice

Descoperirile arheologice dovedesc existenţa aşezărilor umane din epoca bronzului şi din perioada dacică. În timpul săpăturilor au fost descoperite și fundațiile unei biserici vechi din secolul al XI-lea. Sala bisericii are o lungime de 23,65 m.

Istorie

1220 Este posibil să fi stat aici un castel de lemn al Cavalerilor Teutoni.
1231 Un document menționează 5 castele care au fost construite de cavalerii teutoni în Țara Bârsei. Unul dintre ele este probabil Castelul Râșnov.
1300-1400 Cele mai vechi părți ale castelului datează din secolul al XIV-lea.
1331 Râșnov a fost menționat pentru prima dată într-un document în legătură cu retrocedarea Cetatea Neagră ( o cetate de pe muntele de lângă Codlea).
1377 Râșnov formează împreună cu celelalte 12 comune libere din Țara Bârsei o unitate juridică și administrativă cu Brașovul.
1413 Un spital pentru leproși este menționat într-un document.
1427 Regele Sigismund și regina sunt cazați la Râșnov. Regele a acordat dreptul de a organiza o piață săptămânală în fiecare miercuri.
1437 Vlad al II-lea Dracul, voievodul Țării Românești, acordă privilegii comerciale locuitorilor din Țara Bârsei. Printre altele, doi judecători călătoresc de la Râșnov la Tîrgoviște în calitate de negociatori.
1456 Judecătorul din Râșnov a făcut parte dintr-o delegație brașoveană care a încheiat un acord anti-turc cu prințul valah Vlad Țepeș.
1510 În Râșnov locuiesc 140 de familii, 24 de văduve, 10 săraci, 4 servitori, 14 ciobani, 8 văduve de săraci, un cleric român și un nobil român. În sat sunt 9 case părăsite, o casă de școală și o casă de clopotar.
1523 Prințului valah expulzat Radu de la Afumați i se acordă refugiu la Râșnov.
1530 Văduva și fiica principelui valah Neagoe Basarab se refugiază la Râșnov.
1544 Există un producător de pulbere în Râșnov.
1585 Părți mari ale locului sunt distruse de incendiu. Sigismund Báthori a donat 500 de florini pentru reconstrucție.
1600-03 Soldații din armata lui Mihai Viteazul jefuiesc locul. Predicatorul Paulus și fiul său sunt tăiați în bucăți.
1603 Trupele lui Basta își instalează cartierele de iarnă în Ghimbav, Cristian și Râșnov și provoacă mari pagube. Lupta dintre principele Radu Șerban și principele transilvănean Moses Székely are loc lângă Râșnov.
1611 Trupele prințului Gabriel Báthori incendiază Râșnov și alte localități din regiunea Brașovului. Cetatea a fost ocupată de Gabriel Báthori și restituită sașilor abia în 1613, împreună cu castelul Bran, după ce au plătit 3000 de florini.
1621 Există o sticlarie în Râșnov.
1623-1640 O fântână adâncă de 146 m este săpată în stâncă.
1658 Râșnov trebuie să-și cumpere scăparea din mâinile turcilor și este incinerat oricum după ce plătește.
1704-1707 Râșnov a avut mult de suferit din cauza curuților.
1802 Daune cauzate de cutremur la parohie și la castel.
1976 În timpul săpăturilor, au fost descoperite fundațiile unei biserici vechi din secolul al XI-lea. Sala bisericii a avut o lungime de 23,65 m.
2000 Castelul a fost închiriat unui antreprenor italian care, pe de o parte, a consolidat zidurile, a tăiat vegetația și, pe de altă parte, a făcut incursiuni masive în substanța originală.

Alte atracții în împrejurimi

@endphp