Biserica fortificată Ghimbav

Fortified Church Ghimbav in Ghimbav
Fortified Church Ghimbav in Ghimbav
Fortified Church Ghimbav in Ghimbav
Fortified Church Ghimbav in Ghimbav
Fortified Church Ghimbav in Ghimbav
Fortified Church Ghimbav in Ghimbav

Altar

Altarul clasicist este dominat de figura lui Hristos pe glob. Capătul superior este format de o cornișă principală largă. Câmpul central este flancat de trei coloane corintice. Încununarea altarului este formată din două figuri de îngeri și un oval de raze. Altarul a fost construit în 1848, după planul lui Heinrich Pop, un pictor din Brasov.

Orga

O orgă cu manual și 16 registre a fost construită în 1786 de Johann Prause din Prusia. Stătea în cor și era legată de altar. Orga a fost Reparată în 1848 și mutată în galeria de vest. Orga are un manual cu 11 trepte și o pedală cu 5 registre de sunet. Carcasa orgii are trăsături stilistice clasice.

Clopotniță

Clopotnița este în curs de extindere în scop de apărare, măsoară 19 m până la sarpanta acoperișului, este dotată cu nișe de tragere pentru arcași. Pereții de la parter măsoară 2,6 m. Capătul superior al clopotniței este format de o piramidă, deasupra căreia se află o galerie din lemn, încununată de un coif ascuțit.

Ceas turn

Ceasul din turn a fost realizat în 1870 de către compania Mannhardt (Munich).

Portal

Portalul este structurat prin trei bare rotunde puternice și o bară în formă de pară cu fileuri intermediare. Muchiile se întind fără capiteluri de la peretele lateral până la arcul portalului. Pe timpan se află un trifoi. Portalul este flancat de pinacoteci.

Perete inel

Actualul zid de incintă din Ghimbav prezintă caracteristici ale structurilor defensive din secolul al XV-lea. Se poate presupune un inel de fortificație mai vechi. Inelul poligonal cu turnuri care se proiectează în fața liniei de ziduri este înconjurat de un șanț. În partea de sud-est se afla turnul porții cu podul mobil. Accesul se făcea printr-o clădire alungită, cu o intrare lungă cu boltă în formă de butoi la parter, care putea fi blocată prin grilă și trape, deasupra căreia se aflau două etaje de apărare cu numeroase guri de atac și creneluri. Două turnuri mici, semicilindrice, care se proiectează, flanchează intrarea. Zidul circular, din care sunt decupate crenelurile în zona superioară, are o grosime de 1,5-2 m. Zidul circular este prevăzut cu ancadramente și cu nasuri cu pas dublu în formă de cutie. Cinci turnuri cu 4-5 etaje și acoperișuri cu două ape întăresc inelul. Toate turnurile se proiectează în fața alinierii pereților. Al doilea perete al inelului, situat în fața primului, formează un spațiu intermediar. Rămășițe ale acestui zid de incintă se păstrează în partea de nord a bisericii fortificate.

Istorie

1200-1300 Construcția unei bazilici gotice timpurii.
1342 Prima mențiune documentată a locului. Konrad de Ghimbav apare într-un act de donație.
1375 An pe un stâlp de stejar în turn.
1377 Un privilegiu regal stipulează că Brasov și cele 13 comune libere din Țara Bârsei formează o unitate judiciară și administrativă, a cărei capitală este orașul Brasov.
1400-1500 Bazilica romanica este reconstruita in stil gotic.
1413 Un document despre o fundație pentru capela Sfântului Cadavră arată că biserica din Ghimbav a fost închinată apostolului Petru și că în sat a existat și o sfântă capelă pildă.
1421 Regele Sigismund a renunțat la taxe pentru locuitorii din Brasov, Ghimbav și alte cinci comunități din Țara Bârsei din cauza pagubelor suferite de invazia turcă.
1510 În Ghimbav locuiesc 133 de familii, 11 văduve, 2 coloniști, 10 oameni săraci, 6 păstori, un morar, un profesor de școală, un clopotar și un servitor. 5 case sunt pustii.
1599-1603 Satul este devastat de armate de trei ori.
1611-12 Trupele prințului Gabriel Báthori ard o mare parte din comunitățile din Țara Bârsei, inclusiv Ghimbav. Biserica fortificată este predată fără luptă lui Gabriel Báthori.
1658 Biserica fortificată este predată fără luptă turcilor și tătarilor. Dintre cei 909 de oameni din biserica fortificata, mulți sunt luați, arse, înjunghiați sau spânzurați. 220 de persoane sunt eliberate din nou. Locul este jefuit și incendiat împreună cu biserica fortificată.
1704 Curuții jefuiesc 200 de cai din Ghimbav.

Alte atracții în împrejurimi