Biserica fortificata din Nou langa Sibiu

Fortified church in Nou near Sibiu in Nou
Fortified church in Nou near Sibiu in Nou
Fortified church in Nou near Sibiu in Nou
Fortified church in Nou near Sibiu in Nou
Fortified church in Nou near Sibiu in Nou
Fortified church in Nou near Sibiu in Nou

Absidă

Absida cu arc rotund este structurată la exterior prin fâșii de pilastru și o friză cu arc rotund. Consolele, alternând cu fâșiile de pilastru, prezintă câteva sculpturi arhitecturale: cap de bărbat și cap de animal.

Orga

Orga barocă este opera lui Samuel Mätz. Orga pneumatică avea 10 registre, manual și pedală. A fost vândută către Somuşca (Judeţ Bacău) în 1993.

Amvon

Amvonul datează din secolul al XVIII-lea. Are o coroană de amvon pictată în stil baroc.

Altar baroc

Altarul baroc a fost creat în 1723. Imaginea centrală este o Răstignire înconjurată de putti și decor vegetal. Două coloane corintice de marmură flanchează panoul central. Mai departe sunt medalioane, ale căror imagini îi reprezintă pe Pavel și Petru. Înpartea inferioară este o reprezentare aCinei celei de Taină, deasupra căreia se află o cornișă neoclasică agitată.

Apărări

Fragmente din fostul zid de inel, care a fost construit în jurul anului 1500, se mai păstrează la nord și la sud de biserică. În mijlocul zidului de sud, un mic turn de flancare cu un acoperiș piramidal abrupt în fața șirului de ziduri.

Clopotniță

Parterul turnului este acoperit de o boltă în cruce. Deasupra parterului se ridică trei etaje, al treilea fiind iluminat de ferestre gemene cu coloane și arcade semicirculare. În turn sunt construite reliefuri. Acestea înfățișează un episcop, un leu și un cap de om. În cursul pregătirilor militare din jurul anului 1500, turnului i s-a dat un etaj de apărare cu un crenel lambriu din lemn.

Istorie

1200-1300 Construcția unei bazilici romanice cu trei nave cu piloni și un turn vestic.
1332 Prima mențiune documentată. „Vila Johannes de Nova” apare într-o listă fiscală papală.
1380 Nou este un sat liber al Scaunului Sibiu.
1456 Satul este mistuit de trupele voievodului muntean Vlad Ţepeş.
1480-1520 Reconstrucție gotică a bisericii. În locul tavanului plat din nava centrală se inserează o boltă de plasă, care se sprijină pe console în nord și pe piloni poligonali în sud. De asemenea, biserica este făcută aptă pentru apărare.
1488 În Nou sunt 44 de familii, doi ciobani, doi cerșetori și un profesor de școală.
1572 În Nou sunt 95 de familii.
1993 Orga este vândută către Somuşca (Judeţ Bacău).

Alte atracții în împrejurimi