Biserica fortificată Homorod

Fortified Church Homorod in Homorod
Fortified Church Homorod in Homorod
Fortified Church Homorod in Homorod
Fortified Church Homorod in Homorod
Fortified Church Homorod in Homorod
Fortified Church Homorod in Homorod

Altar și orga

Altarul și orga formează o singură unitate. Prospectul orgii este decorat cu frunze și patru figuri de îngeri. Imaginea principală a altarului este o răstignire flancată de coloane, cu sculpturi din lemn ale lui Petru și Pavel în lateral. Deasupra imaginii principale se află o inscripție cu conținut religios, cu data de 1794. Orga barocă, construită de Andreas Eitel (Brașov), poartă data de 1793. Are un manual, pedală și 10 registre.

Amvon

Coroana amvonului și parapetul sunt vopsite. O inscripție indică faptul că lucrarea a fost realizată de Georg Pöldner și Johann Folbarth din Sighișoara în jurul anului 1793. Câmpurile de pe parapetul amvonului prezintă imagini alegorice ale unor texte biblice.

Picturi murale

În cor au fost păstrate fragmente de picturi murale. Pot fi identificate trei straturi suprapuse din diferite perioade stilistice: cel mai vechi strat datează din secolul al XIII-lea. În conca absidei se poate vedea pe Hristos în mandorlă, înconjurat de simbolurile evanghelice, sub care se află o friză cu apostoli sub arcade cu terminație în formă de trifoi, între care se află turnulețe subțiri acoperite cu cărămidă. Dintre picturile mai târzii, pot fi văzute o reprezentare a Omului durerii și un înger cu un steag. Acest strat este acoperit de o crucificare, care poate fi datată în prima jumătate a secolului al XV-lea.

Turnul bisericii

Deasupra corului se află un turn impunător cu opt etaje, turnul bisericii. Turnul are o lungime laterală de 11 m. Grosimea peretelui este de 3 m la baza turnului și de 2 m la etajul patru. Al doilea etaj al turnului are o boltă în cruce. Pereții au fante de tragere lungi și înguste. În prelungirea laterală nordică a turnului se află un portal gotic cu arc rotund, încastrat în piatră de casă, cu un rezalit format din trei bare rotunde între două filete. Turnul este prevăzut cu creneluri și parapeturi din lemn.

Turnul de nord-vest

În 1657, un turn pentagonal cu patru etaje a fost construit la nord-vest de zidul inelar interior. Zidăria înaltă de 10 m este decorată în tonuri de albastru-roșu. Turnul are parpeturi din lemn și este acoperit cu șindrilă.

Inel dublu de ziduri

În secolul al XV-lea, biserica este înconjurată de un inel dublu de ziduri în formă de dreptunghi. Zidul inelar interior are o înălțime cuprinsă între 7 și 8 m. În cele patru colțuri sunt amplasate turnuri cu ancadramente înclinate și un plan pătrat. Acestea au acoperișuri înclinate spre interior, de tip monopitch. S-au păstrat două desprinderi. Zidul exterior nu are turnuri. Acesta includea zwingerul în care erau adunate vitele în timpul asediilor. Zidurile circulare sunt prevăzute cu ancadramente și găuri turnate. Se păstrează crenelurile pe laturile de nord și de est.

Istorie

1200-1300 Construirea unei bazilici romanice, posibil și a unei biserici cu hale.
1400 Într-un registru de plată a dobânzilor preoților parohi ai capitlului Rupea. Homorod este înscris pe listă. Aceasta este prima mențiune documentară a localității.
1452 Printre reprezentanții provinciei sibiene a celor șapte Scaune, este menționat Petrus Margarethe de Hamrodin. Documentul arată că Homorod este un sat liber pe pământ regal.
1500 Homorod este un sat liber din Scaunul Rupea, în care trăiesc 68 de familii, un învățător și 4 ciobani. În sat există o moară.
1623 Un incendiu de proporții distruge satul, biserica și apărările.
1657 Un turn pentagonal cu patru etaje este construit în partea de nord-vest a peretelui inelului interior.
1658 Trupele turcești incendiază satul.
1663 Cazacii, tătarii și moldovenii provoacă mari pagube la trecerea prin sat.
1669 Honnes Mertenin" este spânzurată pentru că a furat aproximativ 100 de florini și o mulțime de rufe dintr-o cutie încuiată în castelul bisericii de la o altă femeie.
1690 Soldații imperiali împușcă niște bărbați și băieți din Homorod.
1700-1800 Galeriile sunt atașate de pereții sălii. Parapeții galeriei sunt pictați.
1792 Tavanul boltit al sălii bisericii se prăbușește în timpul unui incendiu în biserică. Sala primește actualul tavan cu casete.
1899 Turnul de nord-est este demolat și în locul lui este construită noua școală.

Alte atracții în împrejurimi