Biserica fortificata Curciu

Fortified Church Curciu in Curciu
Fortified Church Curciu in Curciu
Fortified Church Curciu in Curciu
Fortified Church Curciu in Curciu
Fortified Church Curciu in Curciu
Fortified Church Curciu in Curciu

Portalul de vest

Portalul de vest este construit într-un risalit. Friza este formată dintr-o ghirlandă continuă care iese din gurile a două figuri de animale. Profilul exterior al arcului ascuțit al portalului este decorat cu crabi și terminații atașate. Pe partea laterală a portalului sunt fixate două coloane cu pinteni, iar mai încolo, în exterior, există o consolă cu câte un baldachin, pe care se aflau odinioară figuri de sfinți.

Sedilia

O nișă de 4 m înălțime și 2 m lățime este construită în peretele sudic al corului. Sedilia este împărțită în două de o coloană, deasupra căreia două arcuri în formă de trifoi se arcuiesc deasupra scaunului respectiv. Deasupra acestuia se adaugă un triunghi de traforaj, care duce la un finiș.

Clopotniță

Turnul clopotniței are un vestibul cu boltă în cruce și deschideri în arc ascuțit spre biserică pe trei laturi. În turnul clopotniței există ferestre gotice gemene orientate în toate direcțiile.

Altar

În centrul altarului neoclasic din secolul al XIX-lea se află o imagine a Înălțării. În sacristie (anexa unei biserici) s-au păstrat sculpturi în lemn de la un altar mai vechi.

Amvon, bănci, font baptismal

Amvonul și tarabele au trăsături clasice. Părți ale unei cristelnițe mai vechi au fost încorporate în cristelnicul de botez din lemn de astăzi.

Orga

Orga a fost construită în 1844 de Samuel Mätz. Are un manual și 9 opriri.

Clopote

Trei clopote vechi atârnă în turnul bisericii. Clopotul mare are o inscripție ilizibilă din care se poate citi anul 1310. Clopotul din mijloc poartă inscripția "Benedicimus Deum in Secula S. R. 1536". Clopotul mic este datat 1572.

Apărări

Biserica este înconjurată de un inel oval care se adaptează la condițiile de teren. Zidul este susținut din exterior de 20 de contraforturi. În partea de sud-est se află turnul porții, cu boltă în formă de butoi la parter și canale glisante ale unei sasuri.

Capelă

La est de biserică, inserată în zidul circular, se află o capelă gotică târzie. Are două etaje. Cel de jos a servit ca osuar. La etajul superior se găsesc rămășițe de picturi murale. Ușa de la capelă are o boltă în consolă.

Istorie

1322 Prima mențiune documentară a satului: un "Petrus de Keureus" este menționat ca martor.
1331 Conții Nicolae și Martin revendică dreptul de proprietate asupra Curciu și se opun faptului că sașii din Medias au uzurpat locul. De aici reiese clar că locul a fost inițial pământ nobiliar, dar apoi a fost unit cu comunitățile libere de la Două Scaune.
1366 Sașii din Bagaciu și Curciu pătrund în casa nobilului Toma de Kend și îl ucid pentru că a cerut taxă de pod la un pod peste Târnava Mică.
1430 Familia de conți al Ațel revendică funcția de judecător în Curciu. Pe baza unor documente, judecătoria ereditară este atribuită familiei Ațel de către tribunalul voievodal.
1516 Curciu este un sat liber din Scaunul Mediaș, unde locuiesc 59 de familii, 3 văduve, 2 ciobani și un învățător.
1784 Localitatea are datorii față de familia Heydendorff din Mediaș și plătește dobânzi.
1870 Înființarea „Forward Progress Society”.
1879 Un român devine judecător în sat.

Alte atracții în împrejurimi