Biserica fortificata Codlea

Fortified Church Codlea in Codlea
Fortified Church Codlea in Codlea
Fortified Church Codlea in Codlea
Fortified Church Codlea in Codlea
Fortified Church Codlea in Codlea
Fortified Church Codlea in Codlea

Perete inel

O incintă fortificată de formă poligonală înconjoară biserica. Ea a fost realizată la începutul sec. al XV-lea, după anul 1420, respectiv în urma primelor invazii turceşti. Zidul de incintă are o înălţime de 8-10 m, iar grosimea sa ajunge până la 2m. În partea coamei a fost prevăzut cu goluri de tragere şi de aruncare. În partea interioară au fost construite camere de provizii.

Altar

Actualul altar neogotic a fost ridicat în 1904. Este opera lui Johann Barthel din Kronstadt. În centru se află o sculptură din lemn care îl reprezintă pe Iisus. Este flancată de statui mai mici - Paul și Petru. Cadrul este format din ornamente gotice - pinteni, ornamente de capăt, planșete de voal, crabi și contraforturi zburătoare.

Orga

Constructorul de orgă Prause din Silezia a construit o nouă orgă în 1783, care a fost pictată de pictorul Oelhan. Sunt instalate părți ale unei orgă veche din 1709. Orga are o carcasă baroc valoroasă și are două manuale, o pedală și 24 de registre.

Tavan casetat

Tavanul casetat este realizat în 1702. Are 252 de panouri pictate. Câmpurile individuale sunt decorate cu motive florale, care sunt dispuse în jurul unui fus de lemn. În câmpul octogonal mijlociu se află o inscripție cu un citat din Biblie, numele meșterilor și anul 1702. Un portret al pictorului Thomas Groß se păstrează în partea de vest a tavanului casetat.

Portal romanic

Astăzi, dintr-o biserică romanică s-au păstrat doar rămășițele portalului romanic. Portalul cu trei trepte și arc rotund are un stâlp format dintr-o jumătate de bară rotundă și două bare rotunde. Arcul cu aceeași mulură este despărțit de montant printr-o friză cu capitel. Capitelurile exterioare au decorații de palmetă, iar cele interioare măști faciale și ornamentarea plantelor. Deasupra arborelui se află un abac format dintr-o mulură și o bară rotundă. După o distrugere, portalul a fost reasamblat incorect.

Clopotniță

La sud-est de biserică se află turnul clopotniță, înalt de 65 m. Este o păstrare masivă. Turnul a primit o carcasă astfel încât distanța dintre pereții interiori și cei exteriori să fie de 5 m. În Hare 1793, turnul a primit un nou acoperiș. Cutremurul din 1802 a provocat fisuri în turn, care a fost fixat cu benzi de fier în anul următor.

Istorie

1200-1300 Construirea unei biserici romanice.
1265 Cetatea neagră de pe muntele Codlea este menționată pentru prima dată.
1345 Se spune că cetatea neagră de pe muntele Codlea a fost distrus de tătari în acest an.
1377 Printr-un privilegiu regal se declară că Codlea și cele 13 comunități libere din Țara Bârsei formează o unitate juridică și administrativă, a cărei capitală este orașul Brașov. Prima mențiune documentară a satului sub numele de "Cidinis".
1400-1500 Biserica romanică este transformată într-o biserică de sală gotică.
1421 Codlea este distrus de turci.
1432 Ca urmare a invaziilor turcești, se decide construirea unui zid circular în jurul bisericii.
1456 Vlad Țepeș ordonă ca Codlea să fie incendiat. Ordinul nu a putut fi executat.
1510 În Codlea locuiesc 142 de familii, 21 de văduve, 6 săraci, 4 morari, 16 ciobani, 2 servitori, un clopotar și un profesor de școală. 16 curti sunt pustii.
1520 În Codlea există o conductă de apă din țevi de lemn.
1530 Turcii devastează locul.
1600 Mihai Viteazul invadează Țara Bârsei și devastează Codlea printre alte locuri.
1611-12 Codlea și alte sate din Țara Bârsei sunt distruse de trupele lui Gabriel Báthori. Gabriel Báthori ia biserica fortificata, ia garnizoana și ucide și în castel plasează o ocupație de 100 de oameni. Folosind viclenia, oameni din Codlea, conduși de un bărbat pe nume Thomas Göbbel, reușesc să recucerească biserica fortificata.
1628 Un incendiu major provocat de o paradă de carnaval distruge locul.
1658 Turcii asediază biserica fortificată. opulația din Codlea este nevoită să-și predea vitele, dar reușește să apere cu succes biserica fortificată. Satul este incendiat.
1660 În sat, 750 de oameni mor de ciumă.
1704 Curuți vin în mod repetat la Codlea și îi hărțuiesc pe locuitori. Mai târziu, un batalion imperial se află în sat. La Codlea, Curuții sunt înfrânți de imperiali. 409 curuți căzuți sunt îngropați într-o movilă. Satul are de suferit și sub trupele imperiale. Curuți jefuiesc cai și fac jafuri în Codlea în anii următori.
1836 Șanțul din jurul bisericii este umplut.
1855 Johann Michael Salzer notează că Codlea are străzi largi și curate. Casele sunt construite din piatră și cărămidă și au frontoane ascuțite peste tot.
1903 Centrala electrică este pusă în funcțiune.

Alte atracții în împrejurimi