Biserica fortificată Chirpăr

Fortified Church Chirpăr in Chirpăr
Fortified Church Chirpăr in Chirpăr
Fortified Church Chirpăr in Chirpăr
Fortified Church Chirpăr in Chirpăr
Fortified Church Chirpăr in Chirpăr
Fortified Church Chirpăr in Chirpăr

Altar

În 1795 a fost ridicat un altar baroc, completat ulterior cu elemente clasice. Este opera lui Johann Folbarth din Sighișoara. Un crucifix stă în centrul altarului, flancat de sculpturi din lemn care îi înfățișează pe Petru și Pavel.

Orga

Orga de astăzi datează din 1778 și este opera lui Johannes Hahn. Are manual, pedala si 10 registre. Prospectul are caracteristici baroc.

Clopote

Clopotele mari și mijlocii au fost turnați la Sibiu în 1922, respectiv 1925. Micul clopot cu o inscripție latină datează din 1630.

Clopotniță

Clopotnița romanică cu plan dreptunghiular formează la parter un vestibul de biserică, care se deschide pe toate cele patru laturi cu arcade rotunde și este acoperit cu boltă în cruce. Scările duc la etajul al patrulea, în care s-a păstrat o fereastră arcuită în stil romanic. Turnul înalt de 34 de metri a fost reconstruit în stil gotic târziu în jurul anului 1500 pentru a spori capacitatea de apărare a bisericii. În acest timp, durnul-clopotniță este transformat în donjon.

Zid de fortificație

Este posibil ca inelul dreptunghiular cu o clădire exterioară în partea de nord să fi fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea și în primul sfert al secolului al XVI-lea.

Istorie

1200 - 1300 Construcția unei bazilici romanice cu trei coloane cu un turn de vest, dedicată Sfintei Fecioare.
1332-1335 Locul apare pentru prima dată în listele de taxe papale sub numele „Kyrchperch”.
1500 Chipăr este o comună liberă din Scaunul Nochrich, în care locuiesc 44 de familii.
1500 Biserica a fost reconstruită în stil gotic târziu pentru a fi mai fortificată.
1523 Capelanul Petru de Chirpăr este excomunicat de către un tribunal clerical din Sibiu ca adept al doctrinei luterane.
1532 În comunitate trăiesc 57 de familii.
1547 Cei Șapte Scaune acordă satului incendiat o subvenție de 32 de florini pentru construirea apărării.
1642 O mare conflagrație distruge 65 de case. 7 oameni mor și multe animale pierd viața.
1665 Un cont municipal din Churpăr înregistrează cheltuielile pe care municipalitatea a trebuit să le facă pentru a-și cumpăra ieșirea din locațiile turcești și pentru a echipa soldații.
1695 Satul are 78 de tați de familie, 30 de văduve, 25 de case nelocuite și 2 case arse.
1707 Satul este incendiat de Curuți răzvrătiți.
1786 Românii din Vărd și Chirpăr s-au plâns la tribunalul vienez că sașii îi discriminează la împărțirea pământului comunal. Se decretează de la Viena că toți locuitorii Transilvaniei trebuie să fie tratați în mod egal.
1815 Pastorul Daniel Josef Gottschling face un desen cu cerneală acuarelă a congregației. Se vede că majoritatea caselor sunt acoperite cu paie și că satul este înconjurat de un gard împletit.
1823 Împăratul dă municipalității dreptul de a organiza un târg de două ori pe an.

Alte atracții în împrejurimi