Castelul Conților din Câlnic

The Counts' Castle of Câlnic in Câlnic
The Counts' Castle of Câlnic in Câlnic
The Counts' Castle of Câlnic in Câlnic
The Counts' Castle of Câlnic in Câlnic
The Counts' Castle of Câlnic in Câlnic
The Counts' Castle of Câlnic in Câlnic

Donjon

În curtea castelului a fost construit un turn masiv de 12 x 9 m. Cele patru etaje ale turnului au o înălțime de 14 metri. Turnul rezidențial poartă numele Siegfried. Parterul este acoperit cu o boltă de butoi și a fost folosit ca magazie. Accesul se făcea de la primul etaj printr-un tunel de scări. La primul etaj se află o cameră de zi încălzită de 9,4 x 4 m, care a fost acoperită și cu o boltă de butoi, ale cărei începuturi pot fi văzute și astăzi. Accesul în această cameră se făcea printr-o scară care putea fi trasă în sus. Deasupra șemineului deschis pot fi observate rămășițele unei șeminee cu boltă rotundă. În această încăpere, s-a păstrat o fereastră dublă cu ancadrament gotic din piatră: închidere în arc în formă de trifoi cu deschidere în formă de treflă. Etajul al treilea are o înălțime mai mică și se termină cu un tavan cu grinzi. Deasupra se află o cameră de zi fortificată.

Turnul porții

Jumătate din turnul porții din nordul complexului sare în fața aliniamentului zidului. A fost protejat de un grilaj ale cărui canale de alunecare s-au păstrat. Un pod mobil ar putea fi coborât peste șanț. Există o mică fereastră arcuită în stil romanic la etajul al patrulea. Ultimul etaj are o pasarela din lemn. Turnul porții este și turnul clopotniță.

Curtea castelului

Curtea castelului are o formă ovală, apropiată de un cerc. Diametrul este de 52 m. Zidul inelar, înalt de 7 m, are o grosime de 1 m și este realizat din piatră. Inițial, zidul de incintă a fost înconjurat de un șanț adânc de 3 m. Zidurile de sub partea superioară a zidului se sprijină pe niște cărămidă de suspendare, iar crenelurile sunt parțial în două rânduri.

Nișele de sacrament

Există două nișe de sacrament pe peretele de nord al corului. Cel mai mic se termină într-un arc de chilă deasupra căruia se văd crabii și frunzișul. Cel mai mare are o deschizătură cu arc rotund flancat de vârfuri, deasupra căreia se află un cili care se termină în finial. Există un traseu simplu în fronton.

Epitaf

Un epitaf clasicist prezintă o figură de băiat cu aripi și inscripția în memoria pastorului Martin Haupt.

Orga

Karl Hesse din Viena a construit o orgă mecanică în 1857, pe care Karl Einschenk a renovat-o în 1924.

Sacristie

Sacristia a fost construită în jurul anului 1500. Ușa sacristiei, de stil gotic târziu, are arcuri înclinate și jambaje mulate cu bare rotunde și fileuri.

Istorie

1235-1272 În timpul săpăturilor, au fost găsite monede din timpul domniei regilor maghiari Béla al IV-lea și Ștefan al V-lea.
1250-1300 Contele Chyl și fermierii satului construiesc prima structură a castelului. Se compune dintr-un zid de inel, turnul porții, donjonul și o casă a servitorilor în curte.
1269 Prima mențiune documentară a satului. Ducele maghiar al Transilvaniei îi acordă posesiunile contelui Chylvon de Câlnic pentru servicii loiale.
1366 Locuitorii din Câlnic prevalează împotriva Conților de Câlnic într-un proces pentru pajiști, păduri și un sat.
1380-1400 Construcția unei biserici sală gotică cu cor lung și capăt de cor poligonal.
1430 Johann Gereb de Vingard, ultimul conte moștenitor al Câlnicului, vinde funcția, ferma și casa comunei. Astfel, castelul trece în mâinile comunității țărănești libere din Câlnic.
1438 Turcii asediază castelul, care se predă fără apărare. Mulți oameni din Câlnic sunt fie uciși, fie luați în captivitate.
1450-1500 Comunitatea de fermieri care a preluat castelul de la conți efectuează diverse lucrări de construcție. Peretele interior este ridicat, de-a lungul peretelui circular, depozitele sunt dispuse pe trei niveluri unul peste altul.
1500 În Câlnic locuiesc 92 de familii și 2 ciobani. 5 ferme sunt părăsite. Câlnic este cea mai mare comună rurală din Scaunul Sebeșului.
1550 Se ridică centura de perete inel exterior, șanțul este umplut, iar zidul exterior este susținut de contraforturi.
1599 După ce a fost devastat de trupele lui Mihai Viteazul, Câlnic găzduiește 9 familii.
1658 Câlnic este distrus de trupele turce. Cu toate acestea, castelul nu este luat.
1733 În biserica castelului sunt ridicate galerii cu parapete pictate.
1868-1869 Reconstituirea bisericii după planurile inginerului Ignaz Paulaz. Corul și navele au tavane plate.
1900 Camerele dărăpănate din castel sunt demolate.
1999 Castelul este declarat Patrimoniu Mondial UNESCO.

Alte atracții în împrejurimi

@endphp