Biserica fortificata Boian

Fortified Church Boian in Boian
Fortified Church Boian in Boian
Fortified Church Boian in Boian
Fortified Church Boian in Boian
Fortified Church Boian in Boian
Fortified Church Boian in Boian

Altar

În prezent, biserica adăpostește un altar baroc din 1772. Predela înfățișează nașterea lui Hristos. Imaginea principală, o răstignire, este flancată de câte două coloane corintice, la dreapta și la stânga cărora se află câte un medalion baroc: Moise în stânga și Hristos în dreapta. Registrul superior al altarului prezintă o înviere a lui Hristos, flancată de asemenea de coloane, deasupra cărora se află o sculptură a lui Hristos cel Înviat tăiată din lemn. Altarul poartă inscripția "Pinxit Steph. Adolf Valepagi pictor Mediensis 1772 fecit Michael Czelman artif. scrinarius anno 1772". Vechiul altar al Bisericii Boian se află acum în Muzeul Brukenthal. Este un altar înaripat cu imagini în relief de la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Mobila

În corul bisericii se află un pupitru de lectură datat 1783, decorat cu motive florale. În fața biroului de lectură se află o bancă cu inscripția 1690.

Amvonuri

Există două amvonuri, ambele fiind folosite. Un amvon de piatră în formă de potir este atașat de stâlpul central al peretelui sudic. Are o balustradă din lemn din secolul al XVIII-lea. Noul amvon din secolul al XX-lea se află sub arcul de triumf. Deasupra acestui amvon este o coroană baroc cu o inscripție din 1792.

Cristelnita

Cristelnita de botez din piatră în formă de cupă este formată din două părți. Este acoperit de un capac din lemn în stil baroc - datat 1791.

Cutie de sacrificiu

Lângă intrarea de nord se află o cutie delicată de ofrande din 1791.

Orga

In 1942, firma Wegenstein din Timisoara a construit o orga cu 6 registre.

Picturi murale

Pe peretele nordic al corului s-au păstrat rămășițe de picturi murale. Din punct de vedere tematic și formal, ele amintesc de frescele din a doua jumătate a secolului al XV-lea din biserica parohială a orașului Medias.

Tabernacol

În cor se află un tabernacol în stil gotic târziu de 4 m înălțime și 65 cm lățime, care a fost realizat în jurul anului 1500. Pe piciorul proeminent se află mai întâi un registru cu arcade ascuțite ajurate, cu motive trefolate. Deasupra ei se află un cârcel, deasupra căruia se ridică casa sacramentului. Pereții laterali sunt decorați cu profile gotice târzii expuse. Cele patru colțuri ale tabernacolului sunt încununate de vârfuri, între care se înalță turla în șase părți, ale cărei margini sunt decorate cu crabi și se termină într-un finisaj.

Portaluri

Cele două portaluri din pereții de nord și de sud au un profil gotic târziu, format dintr-un dreptunghi și bare rotunde, un capăt în formă de chilă cu bare pătrunzătoare și câte o rozetă. Portalul de vest are un profil mai simplu si este inchis printr-un arc ascutit. Deasupra portalului de nord este asezata stema Moldovei: cap de bou cu o stea intre coarne, alaturi luna si soarele.

Apărări

La sfârșitul secolului al XV-lea, a fost construit zidul de incintă înalt de 6 m. Zidul de incintă neregulat poligonal, bine conservat, cu contraforturi exterioare, înconjoară biserica. Un turn de poartă cu un zid de lemn și un acoperiș piramidal se află în partea de nord, așezat înaintea zidului de incintă. Stema lui Ștefan cel Mare, capul de bou cu steaua, luna și soarele, este montată pe acest turn și în biserică.

Istorie

1309 Prima mențiune a satului. În procesul de zeciuială dintre capitlul din Alba Iulia și mai multe decanate săsești, este menționat pastorul Teodorich din Boian ("villa Boneti").
1402 Se spune că anul acesta a stat deasupra arcului de triumf lângă anii 1506, 1766, 1825 și 1882.
1447 Satul este atribuit contelui Nikolaus von Salzburg.
1450-1510 Etapa principală a construcției bisericii fortificate.
1452 Printr-un schimb, satul care a aparținut lui Nikolaus von Salzburg a intrat în posesia nobilului Georg von Ludbregh.
1462 Regele Matei acordă domeniul feudal Comitatul Târnava Mare, adică și Boian, principelui moldovean Ștefan cel Mare.
1506 Biserica este extinsă cu o structură defensivă. Deasupra corului a fost construit un etaj defensiv, al cărui zid era susținut de contraforturi sau se sprijinea pe console.
1518 Sala bisericii primește o nouă boltă cu nervuri de lut în formă de rețea gotic târziu.
1796 Incendiu major în comunitate. Doar Biserica este cruțată.

Alte atracții în împrejurimi