Biserica fortificata Cisnădie

Fortified Church Cisnădie in Cisnădie
Fortified Church Cisnădie in Cisnădie
Fortified Church Cisnădie in Cisnădie
Fortified Church Cisnădie in Cisnădie
Fortified Church Cisnădie in Cisnădie
Fortified Church Cisnădie in Cisnădie

Cor

Corul pătrat (5,8 x 5,8 m) se termină în partea de est cu o absidă semicirculară. Din epoca romanică s-a păstrat bolta de cruce, care se sprijină pe un arc masiv rotund, fiecare la est și la vest. Corul și absida primesc lumină prin ferestre cu arcade rotunde. Rămășițe ale picturilor murale romanice pot fi văzute pe peretele nordic al corului și mai ales în golul ferestrei de est. Aici este o reprezentare a Sfintei Walburga și a Sfântului Petru. În a doua jumătate a secolului al XV-lea are loc reconstrucția bisericii într-o biserică fortificată. Au fost adăugate încă patru etaje deasupra corului, creându-se un turn al corului.

Clopotniță

Turnul-clopotniță de 12,6 m lungime laterală este legat de culoarele laterale prin două deschideri arcuite în formă de semi-circuit. Grosimea peretelui este de 3 m la parter și este traversat de o boltă în cruce. Urcarea la primul etaj se face printr-o scară de galerie în peretele de vest. Primul etaj este și el boltit. Celelalte etaje superioare sunt separate prin tavane cu grinzi. Etajul cinci este transformat într-o clopotniță și are opt ferestre gemene înalte.

Portal de vest

Portalul de vest are o singură treaptă, în care stă o pereche de coloane cu baze de mansardă. Axele cilindrice ale coloanelor poartă capiteluri cub cu benzi împletite și ornamente de palmetă. Arcul rotund al portalului are aceleași trepte ca și montantul.

Amvon baroc

S-a păstrat capacul bogat decorat al unui amvon baroc din secolul al XVII-lea. Amvonul de dedesubt a fost realizat în 1909, după proiectul arhitectului Fritz Balthes.

Cristelniță

În pridvorul sudic se află o cristelniță gotică din secolul al XV-lea. Are forma unei cupe poligonale.

Piatra funerară antică

În pridvorul sudic se află o piatră funerară medievală care a fost în cimitir până în 1862. Piatra în formă de sicriu este decorată cu o cruce a Sfântului Andrei. Între brațele superioare ale crucii se poate vedea o mască de protecție. Sculpturi arhaice similare pot fi descoperite în Renania și în Luxemburg, de unde au venit primii sași.

Altar

Valorosul altar înaripat de dinainte de Reformă a fost ridicat în Braller/Bruiu în 1520. În altarul central se află o statuie a Mariei cu Iisus. Pe aripile mobile și fixe: Buna Vestire, Nașterea Domnului, Cei Trei Magi, Fuga în Egipt și 16 sfinți. În 1999, altarul a fost transferat la biserica protestantă din Cisnădie, unde a fost amplasat ca altar mare.

Cruce procesională

Comunitatea bisericească deține o cruce procesională, care datează probabil din vremea imigrării (înainte de 1200). Este realizata din tabla de cupru reliefata si decorată cu pietre prețioase. Reprezentarea crucifixului prezintă caracteristici ale artei romanice.

Orgă nouă

În 1942 vechea orgă a fost distrusă de incendiu și înlocuită în 1944 de o lucrare a constructorului de orgă Wegenstein (Timișoara). Orga are trei manuale, pedală, 28 de registre și 2100 de țevi.

Ceasul turnului

În jurul anului 1425 este menționat pentru prima dată la Cisnădie un turn cu ceas. Ceasul turnului de astăzi a fost instalat în 1868.

Apărări

Apărările din Cisnădie au fost construite pe ziduri vechi de fundație 1430-1530. Zidul dublu este întărit de clădiri fortificate, turnuri și bastioane. Zidul inelar interior are o înălțime de 6 m, iar crenelurile din interior sunt susținute de arcade de cărămidă. Înainte era un canal între ziduri. De asemenea, s-au păstrat două uși cu bare de fier din secolul al XV-lea. Un vechi baptisteriu și un osuar făceau parte, de asemenea, din zidul circular, dar nu mai există astăzi. Turnul în care era depozitat praful de pușcă a explodat în 1494.

Istorie

1150-1200 O piatră funerară medievală din biserică, crucea pentru procesiuni și conținutul cărții de pergament din secolul al XIII-lea ( Missale din Cisnădie) pot fi legate de imigrația sașilor din secolul al XII-lea.
1280-1320 Construirea unei bazilici cu trei nave și un turn de vest.
1323 Cisnădie este menționată pentru prima dată în documente. Contele Nicolae de Tălmaciu deține o casă "in civitate Gyznoyo", deoarece Cisnădie se numește "civitas" (oraș), trebuie să presupunem că era o localitate importantă la acea vreme.
1372 Dispută între Sibiu și Cisnădie, în care are loc o încăierare și un omor din culpă. Este redefinită granița dintre Cisnădie și Sibiu.
1383 Se ajunge la o înțelegere între sașii din Cisnădie și românii care trăiesc în apropiere.
1395 Regele renunță la o parte din taxa pentru Cisnădie, deoarece locul este devastat și se află într-o stare dezolantă.
1418 Mihai, principele Munteniei, oferă prietenie față de Cisnădie. El le permite oamenilor să își lase animalele la păscut în munții din țara sa.
1428 O școală și un învățător sunt menționați pentru prima dată la Cisnădie.
1430-1530 Apărările sunt construite pe ziduri de fundație mai vechi.
1450-1500 Biserica este transformată în biserică fortificată. Deasupra corului sunt construite încă patru etaje, creându-se astfel un turn al corului.
1493 Turcii dau foc locului și răpesc mulți locuitori.
1494 Un turn în care era depozitat praful de pușcă explodează.
1525 Un altar înaripat cu picturi ale pictorului Vincențiu este achiziționat de la Sibiu.
1591 Acoperișul clopotniței este reînnoit, după modelul clopotniței din Sibiu, cu patru turnulețe la colțuri.
1594 În Cisnădie locuiesc 421 de familii.
1601 Trupele generalului Basta intră în castel și ucid trei oameni din Cisnădie la ușa bisericii.
1658 Biserica fortificată este asediată. Locuitorii din Cisnădie sunt nevoiți să plătească răscumpărare și să dea inamicului bijuterii, potire și alte obiecte de valoare.
1660 Un fulger arde acoperișul turnului și 411 oameni din Cisnădie mor de ciumă.
1705 Liderul kuruc contele Lorenz Pökri ocupă Cisnădie. Orașul trebuie să dea 1500 de florini și alimente. După ce kurucii fug, localitatea este jefuită de imperiali. În toamnă, kurucii sunt din nou în oraș, și din nou trebuie să se plătească 4000 de florini. Înainte de a pleca, ei ard porumbul de pe câmp.
1792 Părintele bisericesc Peter Gündisch dezvăluie secretul comorii bisericești ascunse în biserică. Clopotnița primește actuala turlă cu opt laturi în locul vechiului acoperiș cu creneluri. Costurile lucrărilor de construcție sunt acoperite din comoara bisericii.
1795 S-a montat un paratrăsnet
1849 Cisnădie trebuie să le plătească kossuthhussarilor 8000 de florini ca taxă de incendiu.
1905-1909 Arhitectul Fritz Balthes a efectuat lucrări ample de consolidare și reconstrucție, care au scos la iveală picturile murale.
1911 Sub capelă a fost găsit un osuar. Este o încăpere circulară cu diametrul de 5 m, cu o boltă în formă de butoi, susținută de un stâlp central puternic. Înălțimea camerei este de 2,6 m.
1914 Se înființează muzeul de istorie locală.
1942 La 23 decembrie, orga și tribuna sunt distruse de un incendiu.
1985 Picturile murale timpurii din cor și din absidă au fost scoase la lumină
1999 Altarul din Bruiu (1520) dinaintea reformei a fost montat ca altar mare.

Alte atracții în împrejurimi