Biserica fortificată Bălcaciu

Fortified Church Bălcaciu in Bălcaciu
Fortified Church Bălcaciu in Bălcaciu
Fortified Church Bălcaciu in Bălcaciu
Fortified Church Bălcaciu in Bălcaciu
Fortified Church Bălcaciu in Bălcaciu
Fortified Church Bălcaciu in Bălcaciu

Cor

Cea mai veche parte a bisericii este corul fortificat. Corul, 10,2 x 6 m, este închis pe cinci laturi. Piața corului este străbătută de o boltă în cruce. Deasupra bolții sunt trei etaje de apărare și un crenel cu parapet de lemn, se sprijină pe contraforturile cu trei trepte și consolele din lemn între ele. Ambrazure cheii sunt încorporate în pereții corului. În nordul corului se află o sacristie cu boltă în butoaie cu două etaje superioare.

Altar

Altarul clasicist datează din 1823. Imaginea centrală este o răstignire, pictată de Franz Neuhauser. Este flancat de două coloane corintice. Pe exteriorul altarului sunt amplasate sculpturi din lemn în mărime naturală ale lui Moise și Ioan. Altarul are o cornișă puternic curbată, deasupra căreia se zăresc un ochi aureoan al lui Dumnezeu și doi îngeri de lemn. Sub imaginea principală este o copie a Cinei Tainei a lui Leonardo da Vinci, executată de Hannenheim.

Cristelnita

Cristelnita din lemn a fost ridicată în 1832. În sacristie s-a păstrat o veche cristelniță din lemn în formă de cupă.

Orga

În 1820, Samuel Mätz a creat o orgă cu două manuale cu pedală și 18 registre pentru Bălcaciu. Carcasa este proiectată în stil Empire.

Textile

În fața altarului se află un covor din 1687 cu o inscripție. Există, de asemenea, o pânză de pupitru albastru și un amvon atârnat din 1795 și un steag din 1802 în biserică.

Clopote

În Bălcaciu s-au păstrat două clopote din secolul al XV-lea dinaintea reformei. Clopotul din mijloc poartă inscripția: „O rex glorie veni cum pace". Are decor cu frunze de stejar și frunze de crin. Clopotul mic nu are inscripție, dar are decorațiuni asemănătoare stemei cu următoarele teme: călăreț cu Șoimi, dragon și cap de om, o figură îngerească, leu cu cap de om.

Apărări

În Evul Mediu biserica era înconjurată de două ziduri inelare. Inelul interior a fost îndepărtat în 1807. Zidul exterior avea inițial un turn pentagonal și cinci turnuri pătrate. Turnul pentagonal a fost demolat în 1933. Un alt turn la nord a fost, de asemenea, demolat. De-a lungul ambelor ziduri de centură se aflau căsuțe cu o cameră, care au fost demolate în 1954-1960; majoritatea aveau două etaje. Zidul de incintă are o înălțime de 5 m, cu ancadramente la o înălțime de 4 m sunt ambrazue. Este construită din zidărie mixtă. Turnul din sud-estul zidului de incintă este un turn cu cochilii, care a fost extins spre interior și acoperit cu o boltă de butoi în vremuri mai recente. Intrarea în castel se face printr-un bastion, care este acum folosit ca locuință a paznicului castelului. Celelalte turnuri sunt situate în fața zidului inelar. Acestea au acoperișuri în formă de picătură și camere boltite în interior, care erau folosite ca pivnițe de vin.

Istorie

1319 Prima mențiune documentată. Regele Carol Robert confirmă o înțelegere între conții de Talmaciu și Cisnădie asupra mai multor posesiuni, printre care și Bălcaciu "Bolkach".
1324 Nikolaus de Talmaciu dăruiește comunitățile de Bălcaciu și Jidvei surorii sale Katharina și soțului ei, contele Petru de Cisnădie.
1434 Unii dintre locuitorii satului sunt menționați ca supuși ai Bisericii Sf. Maria a Sibiului.
1482 Regele Matei acordă satului dreptul de a organiza piețe.
1714 Proces împotriva păstorului satului din cauza afecțiunii sale pentru pietism.
1721 Se menționează că partea de est a Bălcaciu este deținută de familia Bethlen, în timp ce partea de vest a satului aparține Sibiului. Locuințele sunt construite din lemn, 2-3 familii locuiesc pe o curte.
1763 Pastorul Georg Klein este tras la răspundere pentru legăturile sale cu Frații Moravi (pietism).
1772 Din acest an datează o cutie de ofrande din lemn pictat cu capitel decorat - coloane și rozete.
1801 Satul arde, cu excepția a câteva case.
1807 Inelul interior al zidului a fost îndepărtat.
1807-1810 Sala și turnul vechii biserici sunt demolate. Pe turnul corului rămas este construită o nouă biserică. Este o biserică cu sală cu trei coridoare, cu boltă în butoaie.
1855-1856 Pe fațada de vest a bisericii a fost adăugată o clopotniță cu acoperiș piramidal abrupt de către maestrul constructor Adolf Kessler din Mediaș.
1885 Fermierii din Axente Sever emigrează la Bălcaciu.
1933 Turnul pentagonal a fost demolat.
1954-1960 De-a lungul celor două ziduri de centură se aflau case de pază, care au fost demolate în 1954-1960; majoritatea aveau două etaje.

Alte atracții în împrejurimi