Biserica fortificată Senereuş

Fortified Church Senereuş in Senereuş
Fortified Church Senereuş in Senereuş
Fortified Church Senereuş in Senereuş
Fortified Church Senereuş in Senereuş
Fortified Church Senereuş in Senereuş
Fortified Church Senereuş in Senereuş

Altar

În centrul altarului neogotic din 1884 se află o pictură realizată de Carl Dörschlag din Sibiu, care îl înfățișează pe Iisus cu un potir.

Cristelnita

Sub orgă se află un vechi font baptismal din piatră cu secțiune octogonală. Noul font baptismal din cor face parte din mobilierul neogotic, la fel ca și amvonul, capacul amvonului și stâlpii corului, și se află în prezent în muzeul din Schloss Horneck/Germania.

Amvonul, capacul amvonului și băncile

Amvonul, capacul amvonului și băncile corului fac parte din mobilierul neogotic din deceniile 8 și 9 ale secolului al XIX-lea.

Orga

În 1881 a fost achiziționată o orgă de Wilhelm Hörbiger cu 18 registre. Vechea orgă a fost cedată satului Idiciu. Multe din tuburile noii orgi au fost furate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1992, ambele orgi au fost vândute împreună Bisericii romano-catolice Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

Scaune

În poarta clopotniței sunt păstrate rămășițele unei vechi bănci. O inscripție latină menționează fondatorii și anul de origine 1540.

Turnul porții și clopotnița

Turnul porții și clopotnița se află în partea de sud-vest. Parterul este acoperit cu o boltă cu caneluri. Anul 1568 este scris pe unul dintre foile de stejar ale ușii, care putea fi închisă cu o trapă. În vremuri de război, turnul putea fi locuit. Cele patru etaje superioare din cărămidă au arcade și tavane cu grinzi. Al cincilea etaj superior este prevăzut cu o galerie din lemn cu pereți de lemn. La acest etaj se află și clopotnița, în care atârnă un clopot mic din 1758, turnat de Joseph West din Sighișoara, și un clopot mare din 1923.

Turnul de Sud

Jumătate din turnul sudic se află în fața zidului circular. Are trei etaje cu arcade și un acoperiș piramidal abrupt.

Turnul de nord-est

Un al treilea turn se află la nord-est de biserică. Etajele sale superioare erau locuibile, după cum indica hornul și ferestrele mici. La etajele al treilea și al patrulea există câte două ambrazure. Pe turnul de nord-est se păstrează o inscripție latină din 1553.

Istorie

1300-1500 Construcția unei biserici sală gotică cu cor.
1430 Prima mențiune documentară a satului sub numele de "Zenaweres". Este posibil ca Senereuș să fie o așezare secundară a moșierilor din Zagăr, deoarece are condiții de delimitare nefavorabile, astfel încât se poate presupune că a fost fondat ca un sat viticol din Zagăr.
1500-1600 Construcția turnurilor și a zidului inel din jurul bisericii.
1793 Pădurile și pășunile sunt împărțite între nobili. Viile și terenurile libere dobândite prin defrișare sunt luate de la fermieri. Nobilii se stabilesc în sat și își construiesc propriile moșii.
1795 În Senereuș, rezistența împotriva repartiției ia forme, astfel încât militarii sunt campați în sate timp de trei luni. Membrii bătrâni ai comunității sunt duși în lanțuri la închisoare și ținuți acolo timp de 7 săptămâni.
1850-1880 Comunitatea reușește să cumpere întreaga proprietate aristocratică a foștilor moșieri.
1868 Sectorul estic al zidului circular este demolat pentru a face loc corului noii biserici.
1870 Vechea biserică este demolată.
1870-1873 Construcția bisericii sală în stil neogotic.
1941 În Senereuş locuiau 1491 de locuitori, dintre care 1321 germani.
1944 Întrucât satul era situat direct la granița româno-maghiară, locuitorii sași au fost evacuați în septembrie 1944. Aproximativ o treime s-a întors la Senereuş în 1945.
1992 Orga este vândută Bisericii Romano-Catolice Sf. Mihail din Cluj.

Alte atracții în împrejurimi