Biserica fortificată Hălchiu

Fortified Church Hălchiu in Hălchiu
Fortified Church Hălchiu in Hălchiu
Fortified Church Hălchiu in Hălchiu
Fortified Church Hălchiu in Hălchiu
Fortified Church Hălchiu in Hălchiu
Fortified Church Hălchiu in Hălchiu

Altar cu aripi duble

Altarul cu două aripi a fost ridicat în jurul anului 1528. Pe mensa se află o predelă în formă de altar cu cinci nișe. Deasupra lui se ridică altarul central, flancat de două aripi fixe pictate și două aripi mobile dublu pictate. Dintre cele douăsprezece panouri, patru imagini de sfinți sunt vizibile atunci când altarul este deschis, dintre care trei înfățișează martiri: răstignirea apostolului Andrei, răstignirea lui Petru și, mai jos, decapitarea bătrânului Iacob. În partea stângă jos, Andrei, sfântul patron al Bisericii, este înfățișat demascându-l pe diavolul care, sub forma unei femei tinere, încearcă să seducă un episcop. Ciclul Patimilor prezintă Ghetsimani, Închisoarea, Interogatoriul, Flagelarea, Încununarea cu spini, Ecce homo, Purtarea crucii și Răstignirea. Altarul are o înălțime de 8,1 m și o lățime de 7,7 m. Impresionează prin monumentalitatea sa, prin luminozitatea și diferențierea culorilor. Statuile din nișele altarului au fost probabil ridicate în același timp cu panourile. Acestea sunt: Hristos cu globul pământesc și crucea în mână, în patru nișe cei patru evangheliști, iar în cele cinci nișe ale predelii Avraam, Moise, Aaron, Petru și Pavel.

Covoare

În biserică sunt păstrate șapte covoare orientale din secolul al XVII-lea.

Clopotniță

La începutul secolului al XIV-lea, a fost construit turnul de vest, care a fost fortificat în secolul al XV-lea cu creneluri și un batalion de lemn. În 1802, turnul este afectat de cutremur, dar poate fi legat cu închizători de fier. Un alt cutremur a distrus acoperișul turnului în 1838, care a fost reconstruit în forma sa actuală.

Clopotul cel mare

Clopotul mare poartă o inscripție în latină și anul 1434. Este cel mai vechi clopot din Țara Bârsei.

Portal gotic timpuriu

La parterul turnului clopotniță se păstrează un portal gotic timpuriu - bară de pară cu covată și bară rotundă. În friza din stânga capitelului, frunzișul naturalist alternează cu lucrări florale. Friza din dreapta capitelului prezintă mici scene figurative: capul unui bătrân cu barbă, figuri în cădere, un bărbat așezat în fața unei păduri.

Perete inel

În jurul anului 1435, a fost construit zidul inelar interior, care includea și o capelă. Un desen realizat de Andreas Altomonte arată biserica fortificată în 1727, cu zidul inelar interior cu două turnuri de fortificație și zidul inelar exterior cu patru turnuri. Șanțul care înconjura biserica fortificată a fost astupat în 1864. Biserica fortificată a fost demolată în 1894-1895. Zidul interior avea o înălțime de 9 m, iar cel exterior de 6 m.

Istorie

1200-1300 Construcția unei biserici în stil gotic timpuriu.
1300-1320 Se construiește turnul clopotniță.
1377 Hălchiu este menționat pentru prima dată într-un document într-un privilegiu regal. Este unul dintre cele 13 sate libere care formează o unitate judiciară și administrativă cu Brasov. Locurile sunt obligate să-l slujească pe rege împreună cu Brasov.
1400-1500 Construcția unei biserici sală în stil gotic, din care a supraviețuit o cheie de boltă cu semnul unui pietrar.
1435 Este construit peretele inel interior, care include și o capelă.
1510 n sat locuiesc 100 de familii, 4 văduve, 4 săraci, un morar, un servitor, un învățător, 5 ciobani și un clopotar. În sat sunt 4 case părăsite.
1526 Cea mai veche listă de nume ale rezidenților locali impozabile.
1528 Altarul cu aripi duble este ridicat.
1599 Trupele lui Mihai Viteazul asaltează biserica fortificată de șase ori în zadar. Șase săptămâni mai târziu, trupele lui Mihai au jefuit locul și au furat veșmintele, ustensilele de argint și figurile altarului din biserică. În anul următor, trupele ard satul.
1611 Satul este incendiat de trupele lui Radu Şerban. Locul este jefuit de trupele lui Sigmund Forgach, fosta armată imperială.
1658 Hălchiu și alte șapte comunități din regiune sunt incendiate de trupele turce.
1705 Trupele imperiale jefuiesc satul, la fel ca și curuții câteva luni mai târziu.
1718-1719 Ciuma ucide 552 de locuitori ai satului. 29 de ferme sunt nelocuite.
1802 Un cutremur distruge vechea biserică. Corul a rămas în picioare, dar este foarte crăpat.
1807 Este inaugurată noua biserică cu hală mare.
1838 Un cutremur distruge acoperișul turnului, care este reconstruit în forma sa actuală.
1864 Șanțul de șanț din jurul bisericii fortificate este umplut.
1894-1895 Se îndepărtează peretele inelar.
1926 Reparația generală și pictura bisericii de către pictorul Martin Mendgen.

Alte atracții în împrejurimi