Biserica fortificată Şaroş pe Târnave

Fortified Church Şaroş pe Târnave in Şaroş pe Târnave
Fortified Church Şaroş pe Târnave in Şaroş pe Târnave
Fortified Church Şaroş pe Târnave in Şaroş pe Târnave
Fortified Church Şaroş pe Târnave in Şaroş pe Târnave
Fortified Church Şaroş pe Târnave in Şaroş pe Târnave
Fortified Church Şaroş pe Târnave in Şaroş pe Târnave

Altar baroc

Altarul baroc a fost ridicat în 1774. În partea inferioară se află o cutie de lemn pentru sacramente. În centru se află o cruciuliță sculptată în lemn, iar în spatele ei un peisaj pictat. O inscripție spune că altarul a fost realizat de Johann Folbarth din Sighișoara. Imaginea centrală este flancată de sculpturi din lemn - Moise și Aaron. În registrul superior este reprezentat ochiul lui Dumnezeu, flancat de doi îngeri cu patenă și potir. Altarul are atât elemente stilistice baroce, cât și rococo.

Orga

Orga barocă este opera fiilor lui Mätz. A fost instalat în 1842 și are 14 stații.

Cor

La începutul secolului al XV-lea, corul a primit o boltă cu nervuri de piatră, susținută de semicoloane cilindrice. Ferestrele gotice ale corului sunt decorate cu traforaje în formă de inimă, bule de pește și patru foi. Cheile de boltă ale corului prezintă un chip uman și doi trandafiri cu cinci petale.

Apărări

Biserica este înconjurată de un zid circular cu planul unui poligon neregulat. Zidul de incintă este întărit de două turnuri și trei bastioane, cu un plan rectangular. Zidul cortină, înalt de 8-10 m, este prevăzut cu găuri turnate și cu creneluri în partea superioară. Dintre creneluri, s-au păstrat doar găurile de inserție a grinzilor de susținere în zid. Intrarea în castel este protejată de un turn de poartă cu două etaje, care era prevăzut cu o sas. Deasupra porții de intrare se află trei bretèches (balcoane cu gură de aruncare). La nord se află un turn, a cărui jumătate iese în afara zidului. În cele trei etaje ale turnului există creneluri. Pereții exteriori ai turnului sunt decorați cu pictură alb-roșu-negru.

Capele

Rămășițele unei capele pot fi găsite în zidul circular al bisericii fortificate. Capela romanică datează probabil din jurul anului 1280. Pe peretele sudic al capelei pot fi observate cele două arce de scut ale unei bolți în cruce. În colțul de est se află o nișă pentru sacramente și o fereastră îngustă în mijlocul peretelui.

Istorie

1283 Prima mențiune documentară a satului. Episcopul de Alba Iulia confirmă că a cedat 3/10 părți a parohiilor aparținând de Medias. Henricus de Sarus" este, de asemenea, menționat printre ei.
1300-1350 Construcția unei bazilici gotice cu trei naosuri și fără turnuri.
1400-1450 Biserica este reconstruită după ce a fost distrusă. Corul a primit o boltă cu nervuri din piatră susținută de semicoloane cilindrice.
1422 O inscripție din sacristie atestă că în acest an biserica a fost sfințită de un trimis papal de la Roma.
1454 În disputa dintre conții din Ațel și sașii din Ațel și Șaroș, comunele reușesc să respingă pretențiile conților.
1502 Pleban Petru din Șaroș îi cere papei permisiunea de a achiziționa relicve de la Biserica Sfântul Anastasie din Roma pentru Biserica Sfânta Elena din Șaroș.
1510 A fost construită clopotnița din fața fațadei de vest a bisericii.
1532 Șaroș pe Târnave este un sat liber în care locuiesc 121 de familii.
1605 Trupele secuiești din anturajul prințului Bocskai devastează biserica fortificată.
1649 Data de pe peretele sudic al bisericii care indică o renovare.
1760 Biserica este folosită și ca depozit.
1807 Înnoirea sferei turnului, ocazie cu care se introduc acte și monede.

Alte atracții în împrejurimi