Biserica fortificata Saschiz

Fortified Church Saschiz in Saschiz
Fortified Church Saschiz in Saschiz
Fortified Church Saschiz in Saschiz
Fortified Church Saschiz in Saschiz
Fortified Church Saschiz in Saschiz
Fortified Church Saschiz in Saschiz

Amvon

Amvonul este baroc și poartă data de 1709, parapetul superior al amvonului 1787, iar capacul amvonului 1710.

Orga

Orga a fost înființată în 1786 de Johannes Prause (Brasov) pe galeria de vest nou construită. În 1878 a fost mărită de J. Nagy din Brasov. Orga este considerată un instrument baroc valoros.

altar

Altarul baroc a fost ridicat în 1735. Imaginea principală îi înfățișează pe Isus și Maria Magdalena „noli me tangere” (Nu mă atinge) și este flancată de coloane corintiene. Deasupra ei este o imagine care îl înfățișează pe Isus în Ghetsimani.

Strane

În biserică sunt amenajate strane frumoase în stil gotic târziu de la următoarele bresle: cizmari, tonaieri, roari, olari și croitori.

Gotic cistercian

În partea vestică a bisericii s-au păstrat sculpturi arhitecturale de la o a doua biserică în stil gotic cistercian. Cea de-a treia biserică de astăzi este o biserică cu hală în stil gotic târziu.

Boltă

În partea vestică a bisericii s-au păstrat sculpturi arhitecturale de la o a doua biserică în stil gotic cistercian. Cea de-a treia biserică de astăzi este o biserică cu hală în stil gotic târziu.

Capitalele

Câteva capiteluri au supraviețuit dintr-o primă bazilică romanică. Sunt capiteluri cub cu ornamente de bandă complicate, spirale, ornamente de perle și frunze de colț.

Etaj de apărare

Deasupra zidăriei de piatră a bisericii, un etaj de apărare se ridică deasupra corului și a naosului. La exterior, se sprijină pe arcuri cu arcade plate care acoperă arcadele. Pereții etajului cu creneluri au nișe de împușcături și creneluri. Accesul la etajul de apărare se face prin două turnuri cu scări în partea de vest a bisericii. Un acoperiș înalt de 16 m acoperă corul și sala.

Turnul sacristiei

La nord de cor se află o mică sacristie pătrată, la care duce dinspre cor un portal de lancet. Sacristia are două etaje superioare deasupra bolții stelate, creând un turn de sacristie.

Clopotniță

La o distanță de 11 m nord de sacristie se află clopotnița. In plan are o lungime laterala de 11,6 m. Peretii au o grosime de 3 m la baza. Turnul este construit exclusiv din piatră până la inelul turnat. Accesul la etajul doi se face prin tuneluri de scări în grosimea peretelui. Nișe late și înalte de tragere se deschid în perete. Având în vedere masivitatea zidăriei, aceasta poate fi datată în secolul al XIV-lea - sau mai devreme. Pe la 1678 s-au mai ridicat două etaje. Pe exemplul turnului orelor din Sighișoara, turnul va avea o ferme de acoperiș în stil baroc. Într-o fereastră din turn stă o figură de lemn în mărime naturală, cu haină și șapcă de blană, numită Bogdan.

Istorie

1000-1100 Înființarea așezării de către grănicerii secui în cursul extinderii Regatului Ungariei în zonele de est ale Transilvaniei și înaintarea liniei de apărare Gyepü.
1161-1241 Secuii care locuiau în această zonă sunt parțial înlocuiți de coloniști germani. Aceștia sunt relocați la marginea estică a Transilvaniei, unde au fondat scaunul "Kézdi".
1309 Prima mențiune documentată a locului. Saschiz este centrul unui capitol care poartă numele de "Kisdér" (Saschiz).
1356 "Comes Jacobus" se plânge voievodului că sașii din Saschiz și din alte sate au pătruns pe proprietățile sale din Vânători și Șard și i-au amenințat soția și fiicele. Apoi au deteriorat biserica din Bunești și au furat documente de proprietate.
1419 Contele Mihail de Nadeș îi raportează regelui Sigismund că, pe vremea regelui Ludovic, comunitatea din Saschiz ("civitate Zaazkyzd") avea un judecător numit de rege și un juriu autoales. Regele a confirmat aceste puteri judiciare ale Saschizului.
1470 Voievodul Johann Pongracz emite un document în Saschiz, care prevede că jumătate din comunitatea din Saschiz poate rămâne în urmă în cazul unei desfășurări militare pentru apărarea castelului. Cealaltă jumătate trebuie să ia parte la operațiunea militară.
1478 În sat există o breaslă a blănarilor.
1480-1500 În cursul fortificării bisericii de la sfârșitul secolului al XV-lea, a fost construit un zid inel medieval târziu, din care părți s-au păstrat în sud și sud-est.
1493 Toți locuitorii din Saschiz sunt opriți de guvernator, sub amenințarea de a fi pedepsiți, să ajute la construirea bisericii. Pe durata lucrărilor de construcție, satul este scutit de obligația de a participa la campaniile militare împotriva turcilor.
1493-1525 Este construită a treia și actuala biserică, o biserică cu hală în stil gotic. A fost închinată Sfântului Ștefan.
1494 Pentru construcția bisericii, comunitatea primește 50 de florini din vistieria provinciei Sibiu.
1500 În sat locuiesc 209 de famili, un profesor de școală, 7 coloniști și 8 ciobani.
1503-1508 Reduceri de taxe datorate lucrărilor de construcție a bisericii și a bisericii fortificate.
1535 Cel mai vechi document despre breasla fierarilor Saschiz.
1604 Trupele imperiale ale generalului Basta provoacă mari pagube.
1663 Principele Moldovei tabere la Saschiz cu 600 de oameni. Locul și biserica sunt jefuite.
1671 Saschiz se află pe primul loc în topul comunităților rurale din Scaunul Sighișoara. Are 143 de famili, 34 de coloniști și 51 de văduve.
1703 Comunitatea are o datorie de 6349 de florini. Pajiștile, pădurile și terenurile agricole sunt gajate în favoarea creditorilor pentru plata dobânzii.
1714 Incendiu grav în sat. Turnul, casa parohială, școala, clădirea preotului și cea mai mare parte a pieței sunt avariate sau distruse. Cele trei clopote se topesc, iar ceasul din turn arde.
1778 Construcția galeriei cu orgă în vestul sălii bisericii.
1791 Toate cele trei clopote cad din turn în incendiu fără să se spargă.
1916 În timpul Primului Război Mondial, clopotele din 1776 și 1784 sunt rechiziționate și topite pentru război.
1999 Din acest an, Saschiz se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Alte atracții în împrejurimi