Cetatea țărănească din Saschiz

Peasant fortress in Saschiz in Saschiz
Peasant fortress in Saschiz in Saschiz
Peasant fortress in Saschiz in Saschiz
Peasant fortress in Saschiz in Saschiz
Peasant fortress in Saschiz in Saschiz
Peasant fortress in Saschiz in Saschiz

Urcarea la castel

Drumul de acces la castel se află pe partea de sud-est a dealului castelului. Mai întâi trece pe sub o poartă fortificată și ajunge în curtea exterioară. Mai departe, ajungeți la turnul de pază și apoi la turnul porții. Turnul de pază are un batalion și un etaj de apărare. Turnul de poartă are trei etaje și protejează poarta de intrare în castelul principal. Are un acoperiș în formă de coamă și numeroase creneluri. Intrarea era asigurată de o grilă.

Zidul circular

Zidul circular înconjoară o curte ovală de 90 m lungime și 52 m lățime. La exterior, peretele cortină atinge o înălțime medie de 10 m și are o grosime de 1,82 m la bază. Spre curte, zidul cortină are o pasarelă din lemn cu parapet care leagă cele șase turnuri.

Turnul Parohiei, Turnul Prințului

În colțul de nord-est se află turnul parohial, care a fost dezvoltat ca turn rezidențial. Are un plan dreptunghiular si este acoperit cu un acoperiș de magazie. În partea de nord-vest a castelului se află turnul prințului cu trei etaje, care se află în fața zidului circular. Anul acesta a fost inscripționat pe acest turn.

Fântâna castelului

La nord de turnul de pulbere din curte se află fântâna castelului, care are 80 m adâncime.

Turnul de pulbere

În partea de sud-vest a zidului circular oval se află turnul de pulbere cu patru etaje și plan pătrat. Are un acoperiș de cort. În partea de sud, acolo unde zidul exterior se întâlnește cu zidul inelar principal, se află turnul școlii. În curtea castelului se află o capelă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 12 x 6 m. În interior s-au păstrat rămășițe de picturi murale; victoria lui David asupra lui Goliat a putut fi recunoscută mai devreme.

Istorie

1000-1100 Înființarea așezării de către grănicerii secui în cursul extinderii Regatului Ungariei în zonele de est ale Transilvaniei și înaintarea liniei de apărare Gyepü.
1161-1241 Secuii care locuiau în această zonă sunt parțial înlocuiți de coloniști germani. Aceștia sunt relocați la marginea estică a Transilvaniei, unde au fondat scaunul "Kézdi".
1300-1400 Castelul fermierului a fost construit la vest de Saschiz pe un vârf de deal care coboară abrupt pe trei laturi.
1309 Prima mențiune documentată a locului. Saschiz este centrul unui capitol care poartă numele de "Kisdér" (Saschiz).
1347 În partea de nord-vest a castelului se află turnul prințului cu trei etaje, care se află în fața zidului circular. Anul acesta a fost identificat pe acest turn.
1356 "Comes Jacobus" se plânge voievodului că sașii din Saschiz și din alte sate au pătruns pe proprietățile sale din Vânători și Șard și i-au amenințat soția și fiicele. Apoi au deteriorat biserica din Bunești și au furat documente de proprietate.
1419 Contele Mihail de Nadeș îi raportează regelui Sigismund că, pe vremea regelui Ludovic, comunitatea din Saschiz ("civitate Zaazkyzd") avea un judecător numit de rege și un juriu autoales. Regele a confirmat aceste puteri judiciare ale Saschizului.
1470 Voievodul Johann Pongracz emite un document în Saschiz, care prevede că jumătate din comunitatea din Saschiz poate rămâne în urmă în cazul unei desfășurări militare pentru apărarea castelului. Cealaltă jumătate trebuie să ia parte la operațiunea militară.
1478 În sat există o breaslă a blănarilor.
1493 Toți locuitorii din Saschiz sunt opriți de guvernator, sub amenințarea de a fi pedepsiți, să ajute la construirea bisericii. Pe durata lucrărilor de construcție, satul este scutit de obligația de a participa la campaniile militare împotriva turcilor.
1500 În sat locuiesc 209 de famili, un profesor de școală, 7 coloniști și 8 ciobani.
1535 Cel mai vechi document despre breasla fierarilor.
1570 În Saschiz este menționat un spital, pentru construcția căruia se face o donație.
1604 Trupele imperiale ale generalului Basta provoacă mari pagube.
1658 Trupele turcești ale prințului A. Barcsai sunt găzduite în Saschiz.
1663 Principele Moldovei tabere la Saschiz cu 600 de oameni. Locul și biserica sunt jefuite.
1666 Ultimul etaj al turnului școlii este la dispoziția rectorului.
1671 Saschiz se află pe primul loc în topul comunităților rurale din Scaunul Sighișoara. Are 143 de famili, 34 de coloniști și 51 de văduve.
1703 Municipalitatea are o datorie de 6349 de florini. Pajiștile, pădurile și terenurile agricole sunt gajate în favoarea creditorilor pentru plata dobânzii.
1714 Incendiu grav în sat. Turnul, casa parohială, școala, clădirea preotului și cea mai mare parte a pieței sunt avariate sau distruse. Cele trei clopote se topesc, iar ceasul din turn arde.
1865 Charles Boner vizitează castelul și reședința supraveghetorului. Găsește arme ruginite, o tobă și un tub vorbitor vechi.
1884 Friedrich Teutsch afirmă că castelul cu turnurile sale este relativ bine conservat. În camera de gardă el descrie grinzile, limacșii și soba de teracotă. Pe pereți sunt lăzi și rame cu ulcioare și ulcioare.
1999 Din acest an, Saschiz se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Alte atracții în împrejurimi

@endphp