Biserica fortificată Tărpiu

Fortified Church Tărpiu in Tărpiu
Fortified Church Tărpiu in Tărpiu
Fortified Church Tărpiu in Tărpiu
Fortified Church Tărpiu in Tărpiu
Fortified Church Tărpiu in Tărpiu
Fortified Church Tărpiu in Tărpiu

Amvon

Pe latura de nord a naosului se află un amvon din piatră în stil gotic târziu. Baza amvonului este o piramidă inversată. Parapetul amvonului este alcătuit din patru panouri decorate cu ornamente vegetale (crenguțe și frunze delicate, finisaje stilizate, vegetație), doage, motive cu arc ascuțit, rozete și o crucificare cu trei figuri feminine. Balustrada din fier forjat a fost creată în 1904.

Nișa Sacramentului

O nișă sacramentală dreptunghiulară este încorporată în peretele de nord al corului. Cele două coloane care flanchează tabernacolul se ridică deasupra unei talpi profilate. Au baze răsucite și capiteluri de potir. Coloanele se termină în vârfuri, între care un arc de chilă este atașat de perete. Deasupra buiandrugului dreptunghiular este anul 1504. În timpanul de deasupra tabernacolului este o reprezentare a lui Isus ca Omul întristărilor, arătând spre rănile sale.

Portaluri

Cele cinci uși din piatră au încondeietori de piatră cu relief gotic târziu sau renascentist. Portalul de vest are un arc ascuțit cu ornament de finiș și de zambile laterale, iar în vârful arcului ascuțit se află un blazon. Portalurile de nord și de sud sunt înconjurate de ornamente renascentiste. Există, de asemenea, detalii din piatră în sacristie, o nișă cu arc rotund și o nișă dreptunghiulară.

Clopotniță

La o distanță de 10 m nord de biserică se află turnul clopotniței și al porții. Intrarea de la parter avea o hersă, ale cărei jgheaburi pot fi văzute și astăzi. Ultimul etaj al turnului este format dintr-un batalion fără pervaz. Etajul de sub crenel, care este marcat de o cornișă cu console mici pe fațade, adăpostea mecanismul de ceasornicărie. Celelalte două etaje de deasupra porții au ancadramente cu gaură de cheie. Pe latura de vest a turnului se află o ușă de piatră zidită, cu arc ascuțit și profil șanfrenat, care indică ieșirea pe creneluri. În colțul nord-vestic al turnului, la o înălțime de aproximativ 6 m, se află un relief de piatră care reprezintă un leu. Pe colțul de sud-est, la aproximativ aceeași înălțime, se află data de 1481.

Istorie

1200-1300 Biserica de astăzi este o biserică sală în stil gotic târziu, care a inclus părți dintr-o biserică mai veche. Unii sugerează că o bazilică romanică din secolul al XIII-lea s-ar fi putut afla aici înainte.
1332 În listele de taxe papale apare de mai multe ori un plebanus Peter din Tărpiu („Tripinio, Tripio, Tripimo, Typinio, Tripunio”). Aceasta este prima mențiune a satului.
1380 Locuitorii din Tărpiu și Dumitra îi raportează regelui despre atacurile nobililor vecini. Regele îl însărcinează pe contele Secuiesc să protejeze cele două sate. Documentul arată că cele două sate sunt libere.
1440 Regina Elisabeta îi promite lui Gregor Bethlen posesiunile din Tărpiu și din alte sate.
1461 Cardinalul James proclamă o indulgență de 100 de zile tuturor păcătoșilor care se pocăiesc care merg la Biserica din Tărpiu în anumite zile de sărbătoare.
1527 Satul este donat de regele Ioan Zápolya lui Alexius Bethlen. Consiliul Local Bistrița se opune donației.
1530 Acțiune de luptă la Tărpiu. Prințul moldovean Petru Rareș, care a intervenit în bătălie în favoarea Zápoliei, luptă împotriva cetățenilor din Bistrița și îi învinge.
1642 În sat locuiesc 41 de familii.
1762 Satul arde.
1780-1781 Consiliul de Stat din Viena se ocupă de un caz penal din Tărpiu în care sunt implicați predicatorul Simon Müller, în vârstă de 25 de ani, soacra acestuia și o moașă.
1783 În Tărpiu trăiesc 156 de familii săsești și 760 de persoane.
1809 Biserica pierde acoperișul, interiorul și trei clopote într-un incendiu. Zece ani mai târziu se ridică un nou acoperiș.
1809-1824 Zidul de închidere al bisericii a rămas fără acoperiș, iar în 1824 a fost prevăzut cu un acoperiș de șindrilă și zidul a fost acoperit cu tencuială brută.
1865 Cheile de fier sunt introduse în turn, iar turnul este apoi tencuit din nou.

Alte atracții în împrejurimi