Biserica fortificată Pelișor

Fortified Church Pelișor in Pelişor
Fortified Church Pelișor in Pelişor
Fortified Church Pelișor in Pelişor
Fortified Church Pelișor in Pelişor
Fortified Church Pelișor in Pelişor
Fortified Church Pelișor in Pelişor

Altar

Actualul altar ridicat a fost inaugurat în 1832. Altarul clasic îl are ca imagine principală pe Mântuitorul propovăduitor. Pe fundal Răstignire, Păstorul cel Bun, Viță de vie, Templu, Snopi și Piatra de colț. Cadrul din lemn este format dintr-o arhitravă curbată, un fronton ascuțit și două coloane și pilaștri.

Amvon

Un amvon din cărămidă în formă de cupă poate fi datat și la începutul secolului al XIX-lea.

Cristelnita

Cristelnita are forma unui potir și un capac de lemn și prezintă trăsături clasice. A fost ridicată în 1830. Este un cadou de la văduva Bielz, care a primit în schimb cristelnicul medieval din piatră.

Orga

Orga, o lucrare a prusacului Johannes Prause, a fost instalată în 1796. Orga are manual, pedala si 12 registre si functioneaza la sistemul pneumatic. În 1999 orga a fost adusă la București și folosită acolo de atunci.

Clopote

Marele clopot a fost turnat în 1928. Un clopot mijlociu este datat 1718, iar clopotul mic datează din 1512.

Apărări

Un simplu zid cortină a fost construit în secolul al XV-lea, întărit cu patru turnuri. Turnul porții a fost protejat de grilaje și o poartă masivă. Deasupra porții era o cameră încălzită. Un alt turn stătea la est de complex, avea intrare pietonală și nișe de tragere. Un al treilea turn stătea în sud-vest, este recunoscut doar ca o ruină. Spre vest, spre culmea dealului, peretele de inel era dublu. Secțiunile supraviețuitoare ale zidului inel arată că acesta a fost echipat cu trei rânduri de portiere. Peretele inel exterior din vest este ceva mai recent. A fost construit în secolul al XVII-lea. Chiar și astăzi atinge pe alocuri o înălțime de 10 m și este dotată cu două rânduri de ambrase.

Istorie

1357 Prima mențiune documentată sub numele "Magare". Localitatea, împreună cu satele Birghis, Zlagna și alte localități, aparține fraților Werus și Stephan, fiii contelui Stephan din Altina.
1400-1500 Construcția unei biserici gotice fără turn, cu hală gotică. Pereții de piatră ai halei sunt susținuți de contraforturi susținute. Corul are un grad de 5/8.
1500 Locul aparține scaunului Nocrich și este locuit de 52 de familii, un director de școală și 2 ciobani. Se vede că Pelișor a depășit supunerea și a devenit o comunitate liberă.
1676 Universitatea Săsească le interzice locuitorilor din Pelișor să părăsească locul dacă nu renunță la bunurile lor.
1695 În sat locuiesc 22 de proprietari, sunt 15 ferme părăsite.
1790 Un incendiu major a distrus o parte a satului.

Alte atracții în împrejurimi