Biserica fortificată Criț

Fortified Church Criț in Criț
Fortified Church Criț in Criț
Fortified Church Criț in Criț
Fortified Church Criț in Criț
Fortified Church Criț in Criț
Fortified Church Criț in Criț

Clopotniță

Clopotnița neoclasică a fost construită pe fațada de vest în același timp cu biserica. Trei clopote de oțel din secolul XX sunt atârnate în ea.

Altar

În 1822 se face un nou altar. Are elemente stilistice clasiciste. Piesa centrală este un crucifix flancat de coloane de lemn, deasupra cărora se află ochiul lui Dumnezeu. Pe părțile laterale ale altarului se află figuri din lemn ale apostolilor Petru și Pavel. Amvonul (1822), corpul de orgă și cristelnița baptismală (1822) sunt, de asemenea, în același stil.

Orga

Orga actuală este opera lui Johann Thois din Râșnov. A fost construită în 1822 și formează o unitate cu altarul. Are două manuale, pedală și 20 de clape.

Zid inelar

Zidul inelar are un plan oval și se adaptează la relieful versantului. Înălțimea zidului variază între 7 și 8 metri. În partea superioară există ghișee și găuri din fontă. Zidul este întărit de 5 turnuri. În partea de sud se află un turn de poartă. Turnurile au înălțimea de două până la trei etaje, unele au acoperișuri piramidale, altele au acoperișuri cu acoperișuri cu două ape și sunt prevăzute cu creneluri și găuri de turnare. În partea de nord a zidului inelar, în secolul al XVI-lea a fost adăugată o cușcă. În partea de sud, a fost construită o a treia aripă cu un zid jos.

Istorie

1322 Regele Karl menționează „Cruz” printre posesiunile Abației Cărța.
1418 Supușii din Viscri, Cloașterf și Meșendorf refuză să plătească taxele datorate mănăstirii din Cârța. Regele îl însărcinează pe decanul capitlului din Sibiu și pe judecătorul regelui din Sibiu să convoace doisprezece jurați din comunitate și să-i pună să plătească impozitele către mănăstire.
1419 Regele îi interzice starețului de la Cârța să ceară taxe nedrepte de la satele Criț, Cloașterf și Meșendorf.
1448 Locuitorii din Viscri, Cloașterf și Meșendorf au introdus o acțiune împotriva starețului Johannes Bornequel din Cârța.
1474 De acum încolo, administrația comunei Criț este preluată de magistratul din Sibiu. De acum încolo, administrația comunei Criț este preluată de magistratul din Sibiu.
1500 Criț este o parohie a scaunului de la Sighișoara, în care trăiesc 60 de familii, un rector de școală, 4 ciobani și 3 săraci. În sat există o moară.
1509 Municipiul primește praf de pușcă pe cheltuiala provinciei Sibiu.
1551 Criț primește un ajutor de 5 florini de la Trezoreria Provincială din Sibiu pentru lucrări de construcție.
1646 În cele trei comune Criț, Cloașterf și Meșendorf există un tribunal cu trei sate.
1663 Criț este jefuit de trupele principelui moldovean.
1678 77 de oameni mor din cauza ciumei.
1699 În sat locuia un organist.
1699-1701 Procese de vrăjitoare.
1700-1760 La Criț a fost o așezare a hutteriților.
1810 Vechea biserică va fi demolată.
1810-1813 Construirea noii biserici.
1925 Turnul de sud se prăbușește.
1955 Turnul de nord-est se prăbușește. A fost reconstruită în forma sa veche în 1957.

Alte atracții în împrejurimi