Biserica fortificată Țapu

Fortified Church Țapu in Țapu
Fortified Church Țapu in Țapu
Fortified Church Țapu in Țapu
Fortified Church Țapu in Țapu
Fortified Church Țapu in Țapu
Fortified Church Țapu in Țapu

Detalii gotice

Cele trei ferestre ale capătului corului sunt echipate cu decor cu patru foi și arc ascuțit. O mențiune merită și nișa de sacrament de pe peretele de nord al corului. Are un înveliș de baldachin, care este format lateral din frontoane ornamentale din gotic târziu cu finisaj.

Altar baroc

Altarul simplu baroc este datat 1712. Imaginile naive înfățișează răstignirea, Cina cea de Taină, patru evangheliști, Moise cu cele 10 porunci și un înger cu crucea.

Scaune

Anul 1412 este pe strane, iar pe parapetul galeriei citim anii 1410, 1642, 1838 si 1884.

Orga

Orga este un instrument de J.J. Augustin, ridicată în 1805. Are un manual cu 11 registre.

Clopote

Cel mai vechi clopot datează din 1623. Poartă inscripția în latină majuscules: „HOMINIBUS RENOVATA + GLORIA HOC OPUS FECIT BARTHOLOMEUS CEGLER ANNO PASTORIS BLASY SARETORIS 1623” (RENOVAT PENTRU BĂRBAȚI + ONOARE. ACEASTĂ LUCRARE A FOST FĂCUTĂ DE BARTHOLOMEUS CEGLER ÎN ANUL PASTORULUI BLASY SARETORIS 1623 A FĂCUT-O)

Apărări

În partea de vest se află un turn de poartă puternic fortificat, jumătate din el fiind în curte, iar cealaltă jumătate în afara zidului de incintă. În colțuri, turnul este susținut de contraforturi puternice. Poarta principală era asigurată de o sas. Există argumente pentru a data apărarea lui Țapu în forma sa originală din secolul al XIV-lea, posibil chiar din secolul al XIII-lea. Pe de o parte, forma ovală a zidului vorbește pentru o datare înainte de epoca armelor de foc, pe de altă parte, găsim instituirea turnului de poartă pe zidul de incintă al fortificațiilor din secolul al XIII-lea și de la începutul secolului al XIV-lea, de exemplu la Câlnic. Construcția realizată din zidărie de piatră de râu vorbește, de asemenea, pentru o datare timpurie.

Istorie

1250-1320 Multe argumente sugerează că zidul inelar și turnul au fost construite în această perioadă.
1309 Satul este menționat pentru prima dată într-un proces de zeciuială, unde preotul din Țapu ("Hulduualach") este enumerat printre alții.
1400 Judecând după sculptura arhitecturală gotică, biserica ar fi putut fi construită în jurul anului 1400.
1416 Regele Sigismund decretează că voievodul Transilvaniei trebuie să protejeze locuitorii din cele patru sate: Țapu, Mănărade, Cenade și Soroștin împotriva incursiunilor nobililor. Cele patru sate formau o singură unitate administrativă.
1476 Regele îi interzice episcopului de Cenad să rupă cele patru sate din uniunea săsească.
1495 Regele este nevoit să intervină din nou împotriva nobilimii, plătește o compensație către Doerfern pentru pierderile suferite - sare în valoare de 100 de florini.
1552 Regele Ferdinand împrumută cele patru sate canonului de Alba Iulia. Deja în anul următor, 1553, cele patru sate sunt împrumutate cetățenilor din Sibiu. Deoarece cetățenii din Sibiu nu își îndeplinesc obligațiile, cele patru sate sunt date unui conte pentru 4.000 de florini în același an.
1772 Maria Tereza acordă 83 de localități pe o perioadă de 100 de ani cancelarului Curții, Michael Teleki, pentru 20 000 de ducați. Printre aceste comune se numără și Țapu. Până atunci, locul a fost o stăpânire princiară neangajată, astfel încât supușii nu trebuiau să facă servicii grele; acum acest episod s-a încheiat.
1835 Peste noapte, locuitorii din 25 de ferme fug spre Brașov și Sibiu. Comunitatea a avut de suferit de pe urma unor administratori imobiliari nemiloși și cruzi.
1848 După desființarea șerbiei, jumătate din terenul comunei este cedat familiei Teleki pentru cei 24 de ani de chirie restantă.
1881 Abtsdorf numără 8 case de piatră, semn că satul nu și-a putut reveni de pe urma șerbiei din secolul al XIX-lea.

Alte atracții în împrejurimi