Biserica fortificata Bruiu

Fortified church Bruiu in Bruiu
Fortified church Bruiu in Bruiu
Fortified church Bruiu in Bruiu
Fortified church Bruiu in Bruiu
Fortified church Bruiu in Bruiu
Fortified church Bruiu in Bruiu

Altar înaripat

Valorosul altar înaripat, anterior reformei, a fost ridicat în 1520. În altarul central se află o statuie a Mariei cu Iisus. Pe aripile mobile și fixe: Buna Vestire, Nașterea Domnului, Trei magi, Fuga în Egipt și 16 sfinți. În 1999, altarul a fost transferat la biserica protestantă din Cisnădie și amplasat acolo ca altar mare.

Amvon baroc

Amvonul baroc datează din 1667, capacul amvonului este din 1776.

Orga

Orga cu două manuale și 14 registre datează din secolul al XIX-lea. A fost renovat în 1880 de Wilhelm Hörbiger.

Apărări

Inelul interior de ziduri avea un turn cu un etaj fortificat. Zidul exterior a fost întărit cu patru bastioane și un turn pătrat. Fortificațiile sunt amplasate în fața zidului. Fantele de săgeți de pe fragmentele păstrate ale zidului circular din nordul bisericii fortificate arată că de-a lungul zidului de aici treceau trei etaje de creneluri. La sud-est de biserică se află o clădire lungă, cu trei etaje, folosită pentru depozitarea alimentelor și adaptată pentru locuire.

Istorie

1200-1250 Prima jumătate a secolului al XIII-lea Construcția unei bazilici romanice dedicată Sfântului Nicolae.
1307 Prima mențiune documentară poate fi găsită într-o descriere a împărțirii terenurilor din satul Feldioara de pe râul Olt.
1488 Bruiu este menționat ca fiind "Ballor". În sat locuiesc 37 de familii, 2 oameni săraci și 3 crescători de vite. Există o școală și 2 case părăsite.
1520 Sprijin pentru Bruiu din partea Trezoreriei Provinciei Sibiu pentru biserica fortificată.
1532 "Broiler" este o comunitate liberă din Scaunul Cincu, în care locuiesc 64 de familii.
1549 O dispută pentru un teren între Bruiu și Gherdeal este semnalată pentru prima dată într-un proiect de lege al primarului Sibiului. Această dispută a durat cu întreruperi până în 1815.
1661 O rezoluție a comunității stipulează că fiecare bărbat care părăsește comunitatea trebuie să plătească mai întâi 25 de florini. Această ordonanță este emisă pentru a putea deconta povara fiscală a comunei.
1707 Locul a suferit mult de pe urma trupelor imperiale.
1850-1900 Structura romanică a clădirii este grav afectată în timpul unei renovări a bisericii fortificate.

Alte atracții în împrejurimi