Biserica fortificată Veseud

Fortified church Veseud in Veseud
Fortified church Veseud in Veseud
Fortified church Veseud in Veseud
Fortified church Veseud in Veseud
Fortified church Veseud in Veseud
Fortified church Veseud in Veseud

Orga

În 1730, un constructor de orgi este plătit cu 55 de florini de aur. În 1794 și 1800, constructorul de orgi Hahn primește sume de bani pentru construcția orgii. Instrumentul are 7 stopuri și un manual.

Fontul baptismal

În 1842 a fost instalat un font baptismal din lemn, care servește și ca pupitru.

Clopote

În clopotniță sunt atârnate trei clopote prețioase. Cel mare, cu inscripția minusculă "O rex glorie veni cum pace" (O rege, vino cu glorie și pace), a fost turnat în secolul al XV-lea. Clopotul din mijloc este datat 1573 și poartă inscripția "Soli Deo Gloria G. R." (Glorie numai lui Dumnezeu). Clopotul mic are inscripția "Anno 1725. Camp, haec exist. Trecut. Georg Arosi (?) Balthes restaurata est".

Turnuri și zid

Friedrich Müller a raportat în 1857 despre biserica fortificată din Veseud: "Zidul inelar de aici se uită, ca și cum ar fi, din turnuri de construcție diferită: două rotunde și două dreptunghiulare cu circulație aparțin zidului însuși". În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, zidul de incintă și turnurile au fost demolate, cu excepția turnului de poartă și a unei porțiuni de zid de 20 m lungime și 5 m înălțime pe latura de sud.

Scaune din gotic târziu

În cor au fost păstrate scaunele gotice târzii. Au tăieturi cu crestătură caracteristică epocii din jurul anului 1500.

Altar baroc

Altarul baroc, datat în 1742, îl are pe Hristos răstignit cu Maria și Ioan ca imagine centrală. Într-un medalion de deasupra, Cel Înviat este înfățișat cu un steag de victorie. Panoul central este flancat de o coloană în spirală și doi pilaștri încununați de o cornișă cu profil clasic, deasupra căreia se află două figuri de îngeri. Sculpturile din lemn ale lui Petru și Pavel sunt plasate la dreapta și la stânga pilaștrilor.

Istorie

1200-1300 Construcția unei bazilici romane fără turn, cu piloni romani, cu arcade rectangulare din piatră. Din această biserică s-au păstrat corul pătrat, zidul de incintă și stâlpii.
1337 Prima mențiune documentară a satului. Preotul paroh Jakobbus de Wozzodya plătește impozitul papal.
1494 Parohia primește sprijin financiar de la trezoreria Provinciei Sibiu pentru extinderea bisericii.
1500 Veseud este un sat aparținând scaunului lui Cincu, unde trăiesc 17 familii și 6 ciobani. Patru ferme din sat sunt părăsite.
1500 Biserica este fortificată cu un zid de centură și turnuri de fortificație. Pe latura de vest a bisericii fortificate este construit un turn de poartă cu o intrare cu boltă în formă de semicerc.
1506 Veseud primește din vistieria provinciei Sibiu puști de vânătoare și puști de două mâini, precum și praf de pușcă pentru castelul bisericii.
1707 Biserica este ocupată și jefuită de trupele imperiale.
1773 Împăratul Iosif al II-lea rămâne pentru scurt timp la Veseud. Se pare că în sat trăiesc 277 de creștini protestanți.
1783 Repararea clopotniței. Parohia evanghelică are 301 suflete. Comunitatea românească are 113 suflete.
1784-1785 Biserica este extinsă. Interiorul bisericii are o boltă în formă de semicerc cu lănțișoare pe arcuri de centură, care se sprijină pe piloni dreptunghiulari cu pilastri și o cornișă clasică. Corul primește o boltă cu canaturi. Ferestrele sunt mărite.

Alte atracții în împrejurimi