Biserica fortificată Cloaşterf

Fortified Church Cloaşterf in Cloaşterf
Fortified Church Cloaşterf in Cloaşterf
Fortified Church Cloaşterf in Cloaşterf
Fortified Church Cloaşterf in Cloaşterf
Fortified Church Cloaşterf in Cloaşterf
Fortified Church Cloaşterf in Cloaşterf

Altar baroc

Altarul baroc datează din 1716 și este opera pictorului sibian Andreas Hermann. Imaginea principală prezintă Răstignirea.În predelă există o imagine a Cina cea de Taină. În stânga și în dreapta imaginii principale sunt sculpturi din lemn care îi înfățișează pe Petru și Pavel. S-au păstrat tarabe din gotic târziu din 1532. Pe lângă an, se vede și o stemă cu literele I. N. R. și P R..

Orga

Orga de astăzi, inclusiv carcasa, a fost construită în 1832 de frații Friedrich și Wilhelm Mätz; are manual, pedala si 8 registre.

Cristelnita

Cristelnita sau pupisul este compus din diferite părți: o cristelnică veche de piatră inversată formează baza. Pe marginea octogonală a acestui bazin se află semne simbolice din secolul al XIV-lea gotic: o cruce stilizată și un animal asemănător dragonului. Cristelnița aşezată pe ea este din lemn masiv. Deasupra acestuia se află un pupitru, de asemenea cu plan octogonal, a cărui inscripție indică faptul că a fost realizat de Georg Rosler în 1788.

Pictură de galerie

Dintre panourile care decorează parapetele galeriei se remarcă un Mormânt, amplasat pe latura de vest a bisericii, flancat de decorațiuni baroc. Panourile parapeților galeriei care parcurg pereții bisericii prezintă diverse tipuri de imagini: ornamente vegetale, reprezentări de castele, marmorare, medalioane etc.

Tabernacol

Casa sacramentului de pe peretele de nord-est al corului are forma unui cub pe o consolă despărțită prin tije și golfuri. Acesta poartă data de 1521 pe un scut.

Clopote

Clopotul din mijloc a fost refăcut în 1830 și 1854. Cu toate acestea, o inscripție veche a fost copiată în acest proces. Judecând după litere, trebuie să fi fost scrisă înainte de 1300.

Perete inel

Odată cu construirea bisericii, s-a construit un zid circular pătrat cu patru turnuri de colț. Cele trei turnuri supraviețuitoare au un plan de sol trapezoidal și sunt așezate în zid în direcția liniei de bisectare. Au acoperișuri înclinate spre interior, acoperite de cornișe în trepte. S-au păstrat rămășițele variantei colorate a fațadelor exterioare.

Istorie

1322 Prima mențiune documentată. Cloașterf ("villa Nicholai") este o comună supusă, deținută de mănăstirea Cârța.
1353 Biserica din Cloașterf, dedicată Sfântului Nicolae, este menționată pentru prima dată.
1418 Supușii din Viscri, Cloașterf și Meșendorf refuză să plătească taxele datorate mănăstirii din Cârța. Regele îl însărcinează pe decanul capitlului din Sibiu și pe judecătorul regelui din Sibiu să convoace doisprezece jurați din comunitate și să-i pună să plătească impozitele către mănăstire.
1419 Regele îi interzice starețului de la Cârța să ceară taxe nedrepte de la satele Criț, Cloașterf și Meșendorf.
1474 De acum încolo, administrația comunei Criț este preluată de magistratul din Sibiu.
1500 Cloașterf este un sat din Scaunul Sighișoara, unde locuiesc 46 de familii și 2 ciobani. În sat există o școală și o moară.
1521 Cloaşterf primește o subvenție de 6 florini din partea Provinciei Sibiu pentru construcția bisericii.
1521-1524 Construcția bisericii fortificate. Aceasta prezintă asemănări cu biserica din Saschiz.
1524 În spatele orgii, pe peretele estic al corului se află o inscripție: "1524 hec structura finita est per me Stephanu Ungar: Sighișoara" (1524 această construcție a fost terminată, de către mine, Stephan Ungar, din Sighișoara).
1549 Populația incendiată din "Closdorff" primește o reducere de taxe.
1600-1650 Galeria este pictata cu lalele, rozete si rodii.
1717 Cloașterf își dă singur dreptul la școală, după modelul lui Criț.
1804 Un incendiu major a devastat 43 de ferme.
1816-1819 Turnul porții este demolat în colțul de sud-vest al bisericii fortificate, iar în locul său este construit un turn clopotniță subțire cu patru etaje.

Alte atracții în împrejurimi