SATUL TRANSILVANEAN BIERTAN

Intre podgorii si biserica fortificata

Articol

"Dealul lui Berth"

Biertan este un sat interesant din Transilvania unde va puteti relaxa si puteti vizita obiective turistice precum biserica fortificata.

Varga Teodora Jun 11, 2022

Biertan este un sat Transilvanean, asezat in aproprierea Mediasului. Numele sau provine din limba maghiara (“Berethalom”), si inseamna “Dealul lui Berth”. Construit in stil baroc, satul este placut estetic, datorita caselor cu fatade decorative, pictate in culori pastel. 

Noi am facut o scurta plimbare printre superbele stradute pentru a admira arhitectura caselor, dupa care ne-am intalnit cu Stelian, un om calm, cu simtul umorului care ne-a ghidat prin sat. El ne-a facut cunostinta cu domnul Alin, care ne-a primit la un tur al casei din lemn pe care a construit-o cu multa pasiune si imaginatie. Alin a reusit sa creeze un loc relaxant, in care te poti retrage de agitatia cotidiana, sau in care poti petrece alaturi de prieteni, unde poti servi o multitudine de preparate si mancaruri din porc alaturi de un vin local, din micuta crama infiintata chiar de dansul. De asemenea, acesta este pasionat de pasari, iar in curtea sa veti gasi porumbei de diferite rase, fazani, papagali si bibilici.

Acest sat pare a fi plin de oameni cu simt artistic, caci mai departe o veti gasi pe doamna Gela. Dansa va pune la dispozitie un coltisor al pacii, in care te poti caza intr-una dintre camerele pictate manual de aceasta, in culori pastel si cu detalii traditionale. 

Mergand mai departe, puteti da o tura prin mica piata a satului, unde il veti gasi si pe domnul Ioan. Acesta are o multitudine de produse prelucrate din lemn,incepand de la linguri si vase, pana la scaune si mese facute manual. Bineinteles, este o meserie la care ai nevoie de indemanare si cunostinte, tocmai de aceea domnul Ioan ofera si cursuri de cioplituri in lemn, atat pentru adulti cat si pentru copii, unde veti putea invata sa faceti diferite obiecte.

Langa piata satului, veti fi intampinat de portile fortificatiei bisericii. Unul dintre cele mai mari obiecte turistice din Romania, atat la propriu, cat si la figurat. Biserica evanghelica a fost construita incepand cu secolul al XV-lea, combinand stilul baroc cu cel al renasterii. Aceasta are trei hale de inaltimi egale, intrarea se poate face pe trei porti, iar fortificatia are trei randuri de ziduri, fiind considerata cea mai puternica din Transilvania. De asemenea, altarul poliptic al bisericii este cel mai mare din tara, fiind construit pe 28 de panouri, iar la stanga lui se afla usa sacristiei, dotata cu un sistem de incuiere impresionant bazat pe 19 incuietori.

Cu siguranta, Biertan este un sat in care veti gasi mereu ceva interesant, fie o activitate, fie o persoana, sau pur si simplu satul in sine, a carui istorie si arhitectura merita descoperite.