POVESTEA NOULUI SASESC

Satul Renascut

Articol

Franturi din istoria Noului Sasesc

Noul Sasesc este un sat plin de istorie si inspiratie. Prima mentionare a acestuia in cartile istorice a fost in anul 1305, insa si in ziua de azi, acesta are mereu portile deschise pentru o vizita relaxanta.

Varga Teodora May 31, 2022

Nou Sasesc este situat in comuna Laslea, fiind un sat micut, cu o istorie care dateaza inca din anul 1305. Aceasta istorie ne dezvaluie faptul ca satul era asezat la poalele muntelui, avand denumirea de Fantana din Piatra. Acest loc a apartinut unui baron maghiar numit Apafi, insa a fost distrus de tatari in anul 1658, dupa care, reconstruit in locatia actuala. In jurul anilor 1930-1940, in sat s-au descoperit imense zacaminte de gaze naturale, care continua sa se exploateze si in ziua de azi, aceasta constituind principala ocupatie a satenilor.

Principala atractive turistica a satului este biserica evanghelica fortificata, fondata pe o colina din estul satului, in secolul al XIII-lea. Motivul amplasarii pe colina are scopul de a o proteja in cazul unui alt atac. Biserica este caracterizata de stilul gothic, pastrand istoria vie, si tot odata si spiritul satului. Daca doriti sa  faceti o vizita relaxanta, domnul Erwin va poate ajuta cu cu mic tur. In afara de arhitectura superba a cladirii si a istoriei acesteia, biserica evanghelica va ofera si o priveliste cuprinzatoare asupra satului. De aici puteti porni intr-o plimbare, alegandu-va traseul de la inaltime. Pe noi, peisajul pictoresc, linistea si vremea frumoasa ne-au invitat la o mica excursie de-a lungul colinei.

Satul va pune la dispozitie si produse locale precum lapte de bivol, branza de bivol, sau slanina afumata de porc. Pentru acestea puteti lua legatura tot cu domnul Erwin. Insa atentie, caci veti intalni de asemenea si o multitudine de sateni adventisti, iar daca mergeti in ziua de Sambata, veti fii invitat sa va relaxati alaturi de acestia, si orice legat de lucru devine o problema pentru ziua urmatoare. De asemenea, domnul Daniel va va primi cu caldura pentru a incerca sau a va aproviziona cu miere sau chiar si sucuri naturale de mere, de morcovi sau de sfecla rosie, facute chiar de acesta. Iar, daca doriti sa ramaneti peste noapte, domnul Tudor va va primi in pensiunea sa numai decat, contactandu-l la numarul de telefon 0736632298.