COPSA MARE, SATUL DIN VALE

O combinatie intre distractie si cultura

Articol

Un sat al culturii bine pastrate

Copsa Mare sau Grosskopisch în germana este un sat linistit situat în valea de lânga Biertan. Cu o arhitectura deosebita si o biserica fortificata pe masura, acesta te invita la o plimbare relaxanta pentru a il admira.

Varga Teodora May 17, 2022

Pe langa faptul ca dispune de un peisaj rupt de agitatia urbana, care iti incanta ochii, Copsa Mare este si un sat al culturii si al istoriei bine pastrate. Situat la 2 km de Biertan, satul reuseste sa patreze ramasitele secolurilor trecute prin arhitectura caselor si detaliile cu care acestea sunt decorate. Insa, descoperind Copsa Mare veti observa ca nu doar satul in sine este o surpriza placuta, ci si oamenii care il populeaza. 

Eu am fost impresionata de ghidul turistic al satului, pe nume Sebastian. Un baiat tanar, roscovan, care este pasionat de istorie si cultura, acesta ne-a aratat imprejurul si interiorul bisericii fortificate a satului construita in incepand cu secolul al 14-lea, dar a fost fortificata abia incepand cu secolul 16, oferindu-ne detalii despre fiecare coltisor al acesteia. Desigur, el ar stii cel mai bine deoarece locuieste chiar in casa de langa biserica si ajuta la restaurarea acesteia impreuna cu ceilalti localnici.

Mergand mai departe, ati putea face si o oprire la James, o persoana pasionata de natura, de animale si de ceea ce face. James a reusit sa puna bazele unui micut atelier botanic privat, un loc in care omul descopera natura, o admira, o analizeaza si incearca sa o captureze. Pornind de la aceasta pasiune, James a creat si un site numit copsamare.life unde puteti gasii informatii despre sat, sateni, atractii turistice si multe altele. De asemenea, James va poate oferi si experienta de a dormi in unul dintre bee wagon-urile sale, daca aveti nevoie de un loc peste noapte, sau puteti apela la doamna Simona, mama lui Sebastian, care va va primi in pensiunea sa cu bratele deschise.

La doar cativa metrii de la pensiunea doamnei Simona, il veti intalni pe preotul Ioan. Acesta este pasionat de apicultura, si detine, pe langa stupii de albine si o multime de informatii despre acestea. Preotul Ioan va poate face si un tur printre stupi, astfel veti invata mai multe despre albine si veti pute gusta diferitele tipuri de miere. Acesta insa, nu este singurul loc in care il puteti gasi pe domul Ioan. El merge de obicei in satul de langa deoarece detine o casuta in piata, unde isi expune produsele din miere, icoanele picatate pe sticla, dar si sclupturile din lemn care se desfac intr-un mini-puzzle.