Biserica fortificată din Stejărişu

Slănină în turn

Clopotnița găzduiește o cameră cu depozitul tradițional de slănină al satului. Tradiţia s-a păstrat în continuare ca pe vremuri.

Clopotniță

Forțăreaţa are un parter fără ferestre, iar scările masive duc la primul etaj. Scările de bloc leagă etajele superioare. Ultimul etaj are un crenel( deschizătură îngustă, loc prin care aruncau proiectile) de lemn.

Altar

În centrul altarului clasic este o reprezentare a lui Iisus cu păcătosul. Poza este flancată pe ambele părți de trei coloane.

Lada de fraternitate

În biserică s-a păstrat o ladă de fraternitate din 1794.

Orga

O orgă construită de Samuel Mätz pentru Rode în 1804 a fost reconstruită în Stejărişu în 1859-1862 de Wilhelm Mätz cu o nouă carcasă. Are 9 registre.

Clopote

Clopotul mare este din perioada pre-reformei si are decoraţiuni gotice. Clopotul cel mai mic este datat din 1650.

Zidul de fortificație

Un zid circular cu largă deschidere înconjoară biserica într-un poligon neregulat. Zidul interior a fost demolat în 1860. În estul zidului circular se află un turn cu crenel şi acoperiş piramidal. Un turn de veghe în nord-vestul ansamblului asigură fosta intrare în biserica fortificată, care ar putea fi închisă și cu un grilaj.

Istorie

1223 Prima mențiune a locului sub denumirea „terra Borothnik”. Conform documentului, Probstdorf este o comunitate nobiliară subordonată. Satul se afla odinioară într-un alt loc.
1300 - 1400 Construcția unei biserici sală gotice fără turn, cu un cor poligonal închis.
1319-1325 O moară și o bucată de pământ sunt date spre vanzare.
1359, 1364 Provostul Paul von Hermannstadt se plânge regelui Ludwig cel Mare că liderii scaunului Schenker îi perturbă posesia lui Probstdorf. Regele ordonă o inspecție la graniță și ordonă ca prevostul să fie readus în posesia satului.
1400 Probstdorf este menționat împreună cu Neustadt, Retersdorf, Bekokten, Seligstadt, Hundertbüchein, Jakobsdorf și Roseln ca parte a surogatului Schenker al capitolului general Kosder.
1490 - 1510 Extinderea defensivă a bisericii. În locul fațadei de vest este construită un donjon masiv. Portalul de sud este securizat cu o poartă de picătură, ale cărei canale sunt vizibile și astăzi. Peste bolta din cărămidă este construită un etaj fortificat, care are un crenel de lemn, care, la rândul său, se sprijină pe contraforturi și stâlpi suspendate.
1500 Probstdorf este un municipiu liber al scaunului Schässburger, în care locuiesc 34 de cârciumi, 3 păstori și un profesor de școală, 4 ferme sunt pustii.
1509 Comparație între Probstdorf și Schönberg din cauza unui iaz cu pești și a unei moară.
1860-1861 Lucrari de renovare la biserica. Corul are un capăt drept, bolta gotică este înlocuită cu un tavan plat din stuc.
1867 Pe malul stâng al pârâului dintre sat și drumul de azi sunt descoperite temeliile unei biserici vechi.
2012 Biserica fortificată din Stejărișu/Probstdorf a făcut parte din proiectul UE „18 biserici fortificate”, unde a fost renovată pe larg în 2012 și deschisă publicului.

Alte atracții în împrejurimi